Trots allt ett positivt val i Spanien

Ledare
PUBLICERAD:
I ett allt mer splittrat och polariserat Spanien blev socialistpartiet och Pedro Sànchez valets vinnare. 29 procent räcker dock inte för egen majoritet, men tillsammans med vänsteralliansen Podemos och något av småpartierna från Baskien eller Katalonien kan han förhoppningsvis fortsätta styra landet.

Sánchez har gjort ett bra val och det är alltid svårt för en sittande premiärminister att nå framgång, men socialistpartiet ökade kraftigt den här gången. Motståndarna på högerkanten, Partido Popular, gjorde däremot sitt sämsta val någonsin.

Dystert är att högernationalisterna gör comeback i parlamentet. Drygt 40 år efter Francodiktaturens fall lockade främlingsfientliga Vox drygt tio procent av väljarna. Högernationalismen får fäste även i Spanien, liksom i de flesta västeuropeiska länderna. Man får vara glad så länge de inte får mer än tio procent och kan hållas utanför inflytande.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.