Hoppa till huvudinnehållet

Succéspelare mot mästerskap – kan missa en månad

Publicerad:
Alexis Bbakka kan få spela afrikanska mästerskapet för Uganda.
Alexis Bbakka kan få spela afrikanska mästerskapet för Uganda. Foto: Håkan Strandman

Alexis Bbakka, 23, har gjort succé i Carlstad United.

Nu kan det bära hela vägen till spel i afrikanska mästerskapet med Uganda.

I så fall kommer United att stå utan sin stjärna i en månad, minst.

– Vi tycker mest det är fantastiskt roligt för Alexis, säger tränaren Ted Waltersson-Larsson.

Från division 1 och motståndare som Akropolis och BK Forward – till afrikanska mästerskapet och matcher mot Egypten, med superstjärnan Mohamed Salah, Zimbabwe och Demokratiska republiken Kongo.

Steget behöver inte vara stort.

Och det är precis det som Carlstad Uniteds Alexis Bbakka är på väg att ta.

Fotbollskanalen avslöjade under söndagen att Bbakka följdes av Ugandas förbundskapten Sébastien Desabre i samband med lördagens segermatch borta mot Gefle – och nu erbjuds en plats i truppen.

"Ja, jag är förmodligen med i truppen. Men vi får se om Uganda möter mina villkor för att jag fullt ut ska vara med i afrikanska mästerskapen", skriver Bbakka i ett sms till Fotbollskanalen och säger att villkoren är "privata".

23-åringen, som har gjort succé i United med fem mål och två målgivande passningar på fyra matcher, har inte spelat i landslaget tidigare.

“Jag önskar att jag hade gjort det tidigare, i sådana fall hade jag förmodligen redan varit i min favoritklubb Real Madrid", skriver han till Fotbollskanalen.

Om han blir uttagen till mästerskapet kommer han alltså att ställas mot stjärnor som Mohamed Salah.

”Det skulle vara jättestort att spela mot spelare som Salah och andra stora spelare. Men det skulle också vara jättestort för Salah att spela på samma plan som mig eftersom att jag också är speciell. Jag har fullt fokus på att också nå den högsta nivån”, skriver Bbakka.

Missar en månad

I Carlstad United gläds man åt nyförvärvets succé.

– Han har haft en jäkligt bra start på säsongen och jag är inte förvånad att han har ögonen på sig. Han har unika egenskaper, han är kvick och aggressiv offensivt men jobbar också väldigt bra defensivt. Bara att de tittar på honom är jättehäftigt för honom och för oss som klubb, säger tränaren Ted Waltersson-Larsson.

Waltersson-Larsson säger att United inte tänker stoppa Bbakka från att delta i storturneringen, som för första gången spelas under sommaren, om han blir uttagen.

Trots att han i så fall lär vara borta en månad och flera viktiga matcher.

– Blir det aktuellt är han säkert iväg på ett uppstartsläger två veckor innan turneringen börjar och sen väntar minst tre matcher i gruppspelet. Han missar nog definitivt alla matcher i juni i så fall. Men det är inget vi tänker på just nu. Vi har en bra trupp och tycker det bara är fantastiskt roligt för Alexis i så fall. Karlstadsfotbollen kan känna stolthet om det här blir av.

Afrikanska mästerskapet avgörs i Egypten 21 juni–19 juli

Artikeltaggar

Alexis BbakkaCarlstad UnitedFotbollTed Waltersson-Larsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.