• idag
  25 jan
  -4°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -2°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -5°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -5°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Lyxen att kunna blunda för klimatförändringarna

Ledare
PUBLICERAD:
Påve Franciskus och Greta Thunberg möttes i Rom.
Det råder Gretafeber överallt. Som om det inte vore nog med Fridays for future, de uppmärksammade fredagsstrejkerna klimataktivisten Greta Thunberg lyckats sprida över hela världen och som kulminerade för en månad sedan när långt över en miljon skolelever över hela världen samlades i ett globalt upprop för klimatet, så fick 16-åringen inte bara ett personligt möte med påven häromveckan.

Några dagar senare twittrade dessutom förra amerikanska presidenten Barack Obama sin beundran för henne.

Samtidigt hopas Greta-kritikerna. En udda grupp av pessimister, klimatförnekare och ”Sverigevänner” (som vi numera sarkastiskt benämner allsköns främlingsfientligt pack). Där Greta Thunberg inspirerar människor att lyssna på klimatexperternas råd för att rädda världen – inspirerar Greta-kritikerna varandra att hetsa mot tonåringens och andras ideella engagemang. Framtidshopp och ambition mot cynisk pessimism.

Till den senare gruppen verkar häromveckan författaren Björn Ranelid anslutit sig med en krönika i Expressen. Ranelid, som själv inte verkar ha anordnat några demonstrationer för något välgörande ändamål, har problem med Greta Thunbergs engagemang för klimatet eftersom han menar att det finns andra, betydligt viktigare, samhällsfrågor. Återigen, uppenbarligen inte så viktiga att de får Ranelid att agera men ändå…

”Just i detta ögonblick dör inte en enda människa av att medeltemperaturen på jorden har ökat med cirka 1,5 grad på ett hundra år, men däremot dödas tusentals barn, kvinnor och män i krig, terrorangrepp och mord”, skriver Ranelid i sin krönika.

Hade Hans Rosling, professorn i internationell hälsa som hade ungefär samma upphöjda status i världen som Greta Thunberg för några år sedan, varit i livet hade han protesterat mot okunskapen. Högljutt.

Ranelid har ju fel. Tokfel. Och det går att skriva trots att det bara är en vecka sedan upprepade terrordåd drabbat turister och påskfirare i Sri Lanka med hundratals dödsoffer.

Ranelid sprider en falsk beskrivning av vår samtid. För jo, just i detta ögonblick dör faktiskt långt mer än en människa av att medeltemperaturen på jorden ökat med 1,5 grad – och nej, just i detta ögonblick dödas inte alls tusentals barn, kvinnor och män i krig, terrorangrepp och mord.

Visst är det besynnerligt hur så många i Sverige med all den kunskap som finns, så lätt kan luta sig tillbaka i det onormalt varma aprilvädret, rycka på axlarna och mena att 1,5 grad varmare bara är skönt.

För det är ju inte bara vi i världen – och även om vi väljer att bara se på klimatförändringarnas påverkan på mänskligheten, och helt bortser ifrån dess påverkan på natur och djurliv så borde vi ju förstå att om fler viktiga ekosystem dör ut och detta samtidigt som alltfler och alltmer förödande naturkatastrofer drabbar fattiga områden och leder till sjukdomar och brister i matförsörjningen så kommer det påverka även oss.

Väpnade konflikter föds inte minst i ekonomisk utsatthet, i skördar som slås ut av extrem hetta, i sjukdomar och i översvämningar som driver folk på flykt.

Bara luftföroreningar, som förstärks av klimatförändringar, dödar för övrigt miljontals människor varje år – många gånger fler än som dödas i väpnade konflikter och terrordåd. Ungefär lika många människor dör redan i dag i naturkatastrofer som i väpnade konflikter (mellan 80 000 och 100 000) och terrordåd dödar, förra veckans händelser till trots, faktiskt allt färre. Under 2017 rapporterades under 20 000 terrorrelaterade dödsfall i världen.

”Inte ett enda skolbarn i Sverige protesterar på en fredag eller måndag mot krigen i världen, trots att det är viktigare än allting just nu. Ingen skolkar från skolan och håller upp plakat med slagord mot barbariet och terrorn”, skriver Björn Ranelid men missar helt det värsta barbariet: att vara så privilegierad att man kan ignorera hur klimatförändringarnas metaforiska pistolmynning ligger tryckt mot de allra fattigas pannor.

I delar av världen betalar man redan ett högt pris för en 1,5 grader varmare värld. I Sverige sätter vi oss mot en husvägg med en kopp kaffe och gnäller över tonåringars engagemang…

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.