Ineffektivt Degerfors föll med uddamålet

Fotboll
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Det blev ingen tredje seger för Degerfors i bortamötet med Mjällby.
Foto: Tommy Pedersen/TT
Mjällby på fjortondeplats tog emot seriefemman Degerfors hemma. Det som under de inledande 30 minuterna såg ut att kunna bli en säker Degerforsseger byttes till en sur uddamålsförlust.

Degerfors kom att dominera stora stunder av den första halvleken. Mjällby satte emellertid en väldigt högpress, men Degerfors lyckades spela sig ur den.

Effektiviteten i avsluten saknades dock. Chanser fanns men avsluten höll sällan såpass hög klass att det oroade Carl-Johan Eriksson i Mjällby-kassen nämnvärt. Erik Björndahl hade gjort två mål inför matchen och var sånär på att pricka in sitt tredje när han nådde högst på en hörna, dessvärre för alla med Degerforsögon fick mittfältaren ingen vidare fart på bollen.

Fyra minuter efter Björndahls nick jobbade sig Rasmus Alm till ett friläge. En kommunikationsmiss mellan Mjällby-försvaret och Eriksson lämnade bollen ensam framför målvakten. Alm petade sig förbi men kom hur vinkeln och satte bollen i burgaveln.

Mjällby lyfte sig

Allt eftersom första halvleken närmade sig 45 spelade minuter så tog hemmalaget över. Bubacarr Jabe hade redan hotat Degerforsförsvaret ett par gånger när han rann igenom försvaret ånyo. Gustav Granaths glidtackling avstyrde den möjligheten. Degerfors dittills felfria försvarsspel började släppa till allt mer Mjällbychanser, men 0–0 såg ut att stå sig halvleken ut.

I den 44:e matchminuten kom så ett långt och högt Mjällbyinlägg som hittade Jacob Bergströms panna och 1–0 var ett faktum. Inte helt orättvist, inte alls egentligen, då Mjällby hade de hetaste chanserna med bland annat ett stolpskott.

Mjällby skulle även få den andra halvlekens två första chanser, först tråcklade in bollen i boxen men den rann över sidlinjen till en inspark. Någon minut senare var det dags igen. Ett smått desorienterat Degerforsförsvar hade inte koll på var bollen tog vägen. Återigen fanns Granath där att tacka. En Mjällby lyfte in bollen, Granath slängde upp foten och klackade undan.

Den riktiga pressen kom aldrig

Degerfors såg svarslösa ut mot Mjällbys spel i den andra halvleken. Och när man väl fick lägena så gick det snett ändå. Granath gav sig ut på en soloräd och kom långt, riktigt långt. Men när alla trodde att avslutet skulle komma sprang han ihop med nyinbytte Viktor Götesson.

Jacobsson genomförde ett dubbelbyte med dryga timmen spelad, den eftersökta förändringen uteblev dock.

De sista tio minuterna kom så några fina möjligheter för bortalaget. Erik Grandelius var en dålig förstatouch ifrån att bli helt ensam med Mjällby-keepern och Nikola Ladan bombade ett skott över.

Degerfors egentliga sista chans kom i den 87:e minuten. Rasmus Alm drogs ned och frispark utdömdes tiotalet meter in på offensiv planhalva. Christos Gravius tog hand om den men bollen damp ned på en yta långt ned i Mjällbys straffområde där det bara fanns gulklädda spelare. Den efterföljande hörnan var inte den heller mycket att hänga i julgranen.

Mjällby höll undan och vann med 1–0.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.