Svindleri av skattemedel

Insändare
PUBLICERAD:
"I och med den typ av upphandlingsförfarande som Värmlandstrafik gör så ger det mycket dyrare priser för kommuner och landsting gällande skoltransporter, färdtjänst och sjukresor."
Foto: Peter Bäcker
Bristande upphandlingsförmåga?

Intressant är det att se i en artikel i Arvika Nyheter att nu kommunalråd Johanna Söderberg äntligen ger Ensson och Aronsson rätt i det vi nu har sagt i tre år. I och med den typ av upphandlingsförfarande som Värmlandstrafik gör så ger det mycket dyrare priser för kommuner och landsting gällande skoltransporter, färdtjänst och sjukresor.

Man behöver inte vara ett matematiskt geni för att inse att det är dyrare att betala en resa för 1241 kronor i timmen än att betala 550. Det är också väldigt enkelt att se att en transport som en pensionär betalar själv för i Arvika går på 90 kronor, men om hen har färdtjänst blir slutsumman för samma transport 216 kronor. Man kan inte heller lägga någon skuld på företaget som vann upphandlingen, denne gör ju enbart det den ska vilket är att se till att det går så bra som möjligt är för företaget.

Oavsett vad man säger om samkörningsvinster så är det exakt samma procentuella vinst, men räknar man i kronor och ören blir det självklart en annan sak.

Detta slöseri som nu sker av våra skattemedel måste bli ett avslut på. Det kan man enbart göra på ett sätt och det är att politiker tar sitt ansvar och ställer krav på Värmlandstrafik att detta vansinne måste upphöra vid första bästa möjlighet och det är vid nästa anbud. Detta gör man enklast med att låta samtliga vara med och lägga anbud på transporter som sköts av det offentliga och låta billigaste köra först. Självfallet kan man väga in olika faktorer som ska vara gällande för alla kontrakterade företag, men att som idag ha ett krav på x antalet bilar/körområde ger enbart en sak och det är ett svindleri av skattemedel.

Tilläggas ska att detta gäller alla Värmlands kommuner med överpriser etcetera. Kronor och ören är inte lika, men överpriser är det. Det är ju väldigt enkelt. Gå in på transportörens hemsida och se fastpriser och se sen vad ni betalar idag.

Mikael Ensson och John-Erik Aronsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.