Hoppa till huvudinnehållet

Bryt det skadliga beroendet

Publicerad:
Reporter Peter Franke
Peter Franke
peter.franke@vf.se
Beroendet av inhyrda sjuksköterskor skulle vara borta vid årsskiftet, men har i stället ökat kraftigt.
Beroendet av inhyrda sjuksköterskor skulle vara borta vid årsskiftet, men har i stället ökat kraftigt. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Landets regioner har misslyckats totalt med att minska beroendet av inhyrd personal i hälso- och sjukvården. Politiker och chefstjänstemän har lagt sig platt för bemanningsföretagen, men det behöver inte vara så.

Alla regioner har varit överens om SKL:s mål att göra sig oberoende av inhyrda läkare och sjuksköterskor senast 1 januari 2019. Målet har missats grovt. Kostnaderna har i stället nästan fördubblats på fem år, från 2,8 till 5,4 miljarder kronor. Det måste beskrivas som ett fiasko.

Fackföreningsfinansierade tankesmedjan Arena Idé har tagit fram rapporten "Hyrsjuksköterskor i vården – hur det gick till när politikerna tappade kontrollen och hur beroendet av hyrsjuksköterskor kan brytas". Författare är Johan Enfeldt, tidigare liberal landstingspolitiker i Uppsala med 23 års erfarenhet.

Rapporten är angelägen, välskriven och borde bli obligatorisk läsning för att regionpolitiker. Om de nu verkligen vill bryta bemanningsföretagens makt över svensk sjukvård.

Bemanningsföretagen vill själva framställa sig som vårdens räddare och många har köpt deras verklighetsbeskrivning. Den är dock falsk. Inhyrda läkare och sjuksköterskor är onödigt dyra, ger sämre kontinuitet, hotar arbetsmiljön och patientsäkerheten.

De som vinner på systemet är bemanningsföretagen och sjuksköterskorna de rekryterar. En anställd sjuksköterska kostar i snitt 46 000 kronor i månaden, en inhyrd 95 000 kronor. Företaget kan ge sjuksköterskan 15 000 kronor mer i lön och ändå få 25 000 kronor över till administration och vinst.

Det är lätt att förstå att sjuksköterskor frestas att byta, när högre lön och mer flexibilitet väntar. Lika lätt att förstå att bemanningsföretagen flockas i vårdsvängen när pengar är enkla att plocka hem och vinstmarginalen är stor.

I andra branscher används inhyrd personal för att pressa kostnaderna, i sjukvården fördubblar de kostnaderna. Regionerna har köpt modellen, blivit företagens gisslan och hamnat i en destruktiv och dyr spiral. De har dålig kunskap i upphandlingar och avtal, konstaterar Enfeldt.

Nu kan en regionanställd sjuksköterska jobba sida vid sida med en inhyrd som kostar dubbelt så mycket. Rättvist? Nej, samma arbete borde ge ungefär samma lön. Bra för arbetsmiljön? Nej, belastningen på de fast anställda ökar. Bra för arbetsmoralen? Nej, känslan av att vara i samma lag minskar.

Rapportförfattaren har granskat tre regioner. I Uppsala har kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor ökat med 113 procent på två år, trots målet att bli oberoende.

Dåliga avtal har skrivits där regionen själv föreslår högre priser. Politiker och tjänstemän har abdikerat från sin roll att styra upphandlingen. Det blir en guldgruva för företagen med höga vinstmarginaler kombinerat med låga krav och risker.

Rapporten avslutas med några kloka råd till regionpolitikerna. Ta tillbaka den demokratiska kontrollen över upphandlingarna, förläng inte nuvarande avtal, sätt press på priset och säg nej till F-skattare.

Sist men inte minst: Erbjud sjuksköterskor fasta heltidsjobb med högre lön. Pengarna finns, bara bemanningsföretagen pressas tillbaka.

Artikeltaggar

Ledare