Nu kommer räkningen för Hammarö

Insändare
PUBLICERAD:
"På Hammarö har kortsiktiga valtaktiska fördelar och tydliga egenintressen fått styra."
Foto: Jeanette Dahlström
Vi har de senaste veckorna kunnat läsa om Hammarö kommuns ansträngda ekonomi. Det är ingen ny information utan har varit känt länge. Problemet är att man inte gjort något.

Då blir det, som det oftast blir när man inte tar tag i situationen, panikåtgärder. Att lyssna på de fackliga organisationerna fanns inte med i planerna. Plötsligt skulle det gå så fort att man inte ens hade tid att följa de lagar som gäller, utan får skjuta upp beslutet. Ett försök att inte redovisa obekväma förslag visade sig lika ogenomtänkt och fick även det dras tillbaka. Den enda fördelen som jag kan se med alla dessa turer är att både de kommunanställda och hammaröborna blir medvetna om det svåra läget och vilka oerfarna politiker som styr. Risken är annars att det snart glöms bort till nästa brandkårsutryckning och ogenomtänkta förslag. För tyvärr är detta bara en början. Vi kommer de närmaste åren, tror jag, se många och stora sparbeting och även flera skattehöjningar.

Jag har under de senaste månaderna funderat mycket på varför Hammarö, som i grunden har mycket goda ekonomiska förutsättningar om man jämför med andra kommuner i Värmland, har hamnat i den här situationen. Orsakerna är flera. En av de viktigaste är att vi har för många oansvariga och okunniga politiker som inte kan samarbeta. De har även haft svårt att ta in situationens allvar och trott, och även fått många hammaröbor att tro, att man både kan äta kakan och behålla den. Skolfrågan är ett mycket bra exempel. Hammarö är till ytan Värmlands klart minsta kommun. Den har därför mycket goda förutsättningar för att skapa en bra skola till en rimlig kostnad. Politiken kunde trots detta inte skapa en majoritet för en förnuftig och bättre skolstruktur.

I många andra kommuner i Värmland har man kunnat komma överens om ett gemensamt högstadium. Där bygger man heller inte en ny skola tre hundra meter från en annan. På Hammarö har kortsiktiga valtaktiska fördelar och tydliga egenintressen fått styra. Kommunen har även fått växa utan att man haft någon strategi för att lösa de problem som en sådan situation skapar. Nu kommer räkningen!

Vill hammaröborna betala eller ta en springnota och gå upp i Karlstad?

Lars Westling i Skoghall

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.