• söndag
  12 juli
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  13 juli
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  14 juli
  21°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ebba Busch Thor förnekar sig inte

Debatt
PUBLICERAD:
"Hur står det till med kristdemokraternas religionsfrihet?" Det undrar debattskribenten.
Foto: Ulf Palm/TT
Jag skrev i min tidigare artikel, VF 19/4, om KD:s religiösa intolerans, och nu har Ebba Busch Thor, den 23 april, i ett uttalande i Ekot åter bekräftat och gått till offensiv i kravet på att böneutrop måste förbjudas.

”Vi är emot böneutrop för att det inte är rimligt med återkommande institutionaliserade böneutrop som proklamerar en religions budskap över människors privata hem och bostäder”, säger Ebba Busch Thor till Ekot och hon tycker inte att böneutropen kan jämföras med kyrkklockorna. Ebbas slutsats gällande böneutropens relation till kyrkklockornas uppgift undanhåller grundläggande nutida - och historiska fakta. Båda fyller religiösa kallelsefunktioner.

Kyrkklockor har använts på många sätt genom kyrkans historia. Kyrkklockornas främsta uppgift har alltid varit att kalla människor till gudstjänst. Kyrkklockorna används även för att uppmana människor att be och för att varna för fara av olika slag. När jag frågade prästen i kyrkan jag sist var inne i hur han såg på kyrkklockornas betydelse, visade han mig följande inskription vid den lilla klockan:

"Denna klockas klang och ljud

kallar syndare till Gud,

till hans hus och helga ord,

till hans dyra nattvardsbord.

Till att bedja morgon, qväll,

om att blifwa evigt säll,

och att vänta salig död

och förlossning ifrån nöd”

...och man kunde också läs om kyrkklockornas uppgift:

"Än idag kallar klockorna oss till gudstjänst, till dop, vigsel och begravning. Med sina gamla ord och böner förkunnar de för oss alla att Gud har omsorg om oss. När deras ljud tonar ut över älv, berg och skogar är det en inbjudan till oss att samlas."

Varför beskriver Ebba inte detta i sitt uttalande?

Jag personligen är ingen religiös människa, men jag förnekar ingen att utföra sin tro så länge den inte skadar någon annan människa.

Hur står det till med kristdemokraternas religionsfrihet? Ebbas agerande underbygger oro för det främmande och bidrar till främlingsfientlighet... uppenbart står inte kristdemokraternas ledning för den svenska lagstadgade religionsfriheten, vad anser den vanliga partimedlemmen om det?

Dock det märkligaste med kristdemokraternas agerande är att det så lite handlar om religion.

De ”svenska värnarna om kristenheten” inom Kristdemokraterna liksom hos Sverigedemokraterna pratar istället om aborter, böneutrop, badtider och slöjor. Kristdemokraternas ”kristenhet” handlar om makt, om makt över andra religiösa människors vardagsliv med hänvisning till den rätta ”kristna svenskheten”, där partiet förmenar invandrare lika rättigheter. Kristdemokraterna talar inte om religion, om människans existentiella villkor, om livet på jorden och hinsides, om andliga ting. Vad kristdemokraterna sysslar med är att lyfta fram deras egen syn på vad ”svensk tradition” skall vara. Borde inte de troende inom partiet göra motstånd mot att den Gud de tror på förminskas till att vara ett redskap och förevändning för något annat än andlig religiös handling. Hur kommer det sig, att de troende kristdemokraterna inte blir upprörda över bristen på andlighet i det partiet prioriterar att syssla med? Kan det vara så att det är den världsliga makten det handlar om och där är ”kristenheten” bara en underordnad lämplig bundsförvant?

Jag är inte troende, likväl skulle jag uppskatta om kristdemokraterna var mer troende och sysslade mer med religion och andlighet, så att deras partimedlemmar kunde släppa taget om inskränkta traditioner och bli lite mer ödmjuka och toleranta mot sina medmänniskor, för vi som inte instämmer i partiets syn ”den svenska kristenheten” är väl ändå era medmänniskor som ni skall leva tillsammans med och inte exkludera?

Stefan S Widqvist

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.