• idag
  31 maj
  12°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  23°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Bitar i det stora skolpusslet

Insändare
PUBLICERAD:
"Skollokaler är en bit, av flera, i det skolpussel som måste fungera för att vi ska se till att rusta kommande generationer inför framtiden."
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Insändarskribenten ”Lärare sedan -94” tar i VF den 16 april upp en rad olika förbättringsområden gällande skolan i Karlstads kommun.

Jag håller med om att det fortsatt finns mycket kvar att göra och för mig och det politiska styret är våra barn och unga det mest prioriterade området.

Den kraftiga befolkningstillväxten i Karlstad innebär ett fortsatt högt tryck på förskole- och skollokaler. Vi har därför sett till att ta tag i frågor som om- och tillbyggnationen av till exempel Sundsta-Älvkullegymnasiet, Hultsbergsskolan, Västerstrandsskolan, Kvarnbergsskolan, Orrholmsskolan samt ett stort antal förskolor.

Detta är några exempel på hur vi vill se till att lärare har en bra arbetsplats och att eleverna har en miljö där de känner sig trygga och där de kan lära sig så mycket som möjligt. De senaste åren har vi till exempel byggt om Hagaborgsskolan, Råtorpsskolan, Norrstrandsskolan, Mariebergsskolan, Ilandaskolan och många förskolor, något som verkligen är socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbara satsningar.

Nya lokaler ger bättre pedagogiska lär- och arbetsmiljöer (till exempel klassrum anpassade för dagens pedagogik och teknik), högre krav på tillgänglighetsanpassningar (till exempel hissar, ljuddämpande åtgärder), trygghet och säkerhet (till exempel inga dolda hörn), skolområden som främjar fysisk aktivitet.

Skollokaler är en bit, av flera, i det skolpussel som måste fungera för att vi ska se till att rusta kommande generationer inför framtiden. Samtidigt är det som insändaren påpekar av stor betydelse att höja läraryrkets status för att få fler att söka sig till yrket.

Tidigare avsattes det alldeles för lite pengar till underhåll av lokalerna. Skolorna kördes i botten, vilket vi fått hantera de senaste tio åren. Likaså hade man tidigare satsat alldeles för lite på löner, de senaste två mandatperioderna har vi dock höjt lönerna med cirka 25 procent (till exempel är medianlönen för en lågstadielärare 33 000 kronor och för en högstadielärare 36 000 kronor). Detta är något jag anser att vi måste fortsätta att prioritera för att vi även framåt ska fortsätta att vara en attraktiv arbetsgivare.

Vi har tillfört cirka 550 extra miljoner till skolans budget de senaste åtta åren (totalt 2,1 miljarder), men pengarna ska såklart räcka till mycket; fler barn och elever, ökade löneökningar, prisökningar, hyreshöjningar och olika satsningar för att öka måluppfyllelsen. Detta är något jag hoppas att vi även fortsättningsvis ska prioritera, för det viktigaste vi har är våra barn och unga.

Jag är i grunden gymnasielärare och jag tycker att det skulle vara intressant att träffa "Lärare sedan -94", och prata mer om skolutveckling, investeringar, budget, forskning, pedagogik och metodik.

Hör gärna av dig till mig så pratar vi vidare över en kopp kaffe.

Niklas Wikström (L)

Kommunalråd och ordförande i Barn- och ungdomsnämnden

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.