Otrolig mobilisering för Notre Dame

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Det var ingen rolig syn att se Notre Dame härjas svårt av branden häromdagen. Såklart. Men den rekordsnabba insamlingen av miljarder till återuppbyggnaden gör mig ändå förundrad.

Jag har själv bott i Paris och haft Notre Dame som riktmärke blöta nätter eller bara som trivsam fond åtskilliga dagar i mitt liv. Jag gillar dessutom kyrkor, inte minst de gotiska med sin mörka mystik. Så det är klart att den våldsamma branden gjorde mig en smula bestört, om än inte lägga-ut-på-Facebook-ledsen. För det är trots allt en byggnad. Inte en svältkatastrof. Eller en tsunami. Det är inte en massa barn som riskerar att dö, direkt.

Brandhärjade Notre Dame.
Foto: Thibault Camus

Med tanke på det kan jag inte annat än fascineras över att det redan dagen efter kommit in över 700 miljoner euro, närmare sju miljarder kronor, som har öronmärkts för återuppbyggnaden av det raserade taket och spiran från 1800-talets mitt. Sju miljarder, det är inte kaffepengar direkt, och enligt medieuppgifter ska pengarna i huvudsak komma från ett litet antal miljardärer.

Gott så, vill de sponsra uppbyggnaden av en kyrka så är det såklart i sin ordning, men jag kan ändå tycka att om man nu med sådan lätthet kan hosta upp den typen av pengar så borde det finnas större katastrofer att lägga dem på. Som svältande barn eller något.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.