• idag
  29 maj
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Politiken måste agera i kompetensfrågan

Debatt
PUBLICERAD:
"Möjligheterna till vidareutbildning måste förbättras", skriver Magnus Hildebrand, regionchef Unionen Värmland.
Foto: ERIK G SVENSSON
Regeringens vårbudget innehåller något för alla. Men många investeringar är små och strödda över en rad olika områden. På arbetsmarknaden missar regeringen den allra viktigaste frågan för arbetsmarknaden just nu, det stora behovet av omställning och kompetensutveckling.

Digitaliseringen, globaliseringen och den demografiska utvecklingen tvingar oss att tänka nytt. Det gäller såväl politiker som företag och fackförbund.

Tillgången till rätt kompetens är en avgörande faktor för svensk arbetsmarknad idag och i framtiden. Den är avgörande för att företag ska välja att lokalisera sin verksamhet i Sverige och med den snabba digitaliseringen av näringsliv och arbetsmarknad behövs ett mycket större fokus på kompetens och omställning. Idag är det många arbetsgivare som inte hittar den kompetens de behöver för att vara konkurrenskraftiga och utvecklas. Detta är ett verkligt problem.

Men problemet kommer sig också av att arbetsgivarna varken avsätter den tid eller de resurser som behövs för att kompetensutveckla sina anställda och därmed hålla företaget konkurrenskraftigt. Individen har ett ansvar att utvecklas och hålla sig anställningsbar, men kompetensutvecklingen i anställningen är i första hand arbetsgivarnas skyldighet och det ansvaret måste skärpas och tydliggöras. Jag hoppas att de nyligen startade förhandlingarna mellan PTK och Svenskt Näringsliv landar i just detta.

Men, åter till politiken. Vi behöver politiska reformer som stärker Sveriges förmåga till omställning och gör svensk ekonomi mindre sårbar i det läge vi befinner oss i. Unionen ser några områden som speciellt akuta.

• Möjligheterna till vidareutbildning måste förbättras. Det måste bli fler utbildningsplatser på högskolor och universitet som är anpassade till yrkesverksammas villkor och behov.

• Universitet och högskolor behöver få resurser för att utföra validering av yrkeskompetens.

• Reformera studiemedelssystemet. En försvinnande liten procent av studielånet går till studenter över 39 år. Systemet fungerar inte för yrkesverksamma som behöver vidareutbilda sig.

• Förbättra matchningen genom regional arbetsmarknadspolitik. Vilka behov och förutsättningar som finns på arbetsmarknaden är i hög utsträckning en regional fråga och bör därför styras mer utifrån detta perspektiv. Därför vill Unionen regionalisera styrningen av Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadspolitiken. På så sätt kan man bättre möta behoven på regional nivå och förbättra matchningen.

Parterna på arbetsmarknaden fortsätter ta ansvar för en fungerande arbetsmarknad. Nu är det hög tid att politiken skapar förutsättningar för snabb omställning och kompetensutveckling där det behövs. På så vis kan vi tillsammans fortsätta bygga en trygg, utvecklande och effektiv arbetsmarknad för framtiden.

Magnus Hildebrand

Regionchef Unionen Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.