Hoppa till huvudinnehållet

Miljövänligt konstgräs på Västerstrand

Publicerad:
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
Urban Björklund, plastchef för entreprenören Peab, och kommunalrådet Niklas Wikström (L) tittar till den nuvarande konstgräsmattan på Västerstrand som ska bytas ut i sommar.
Urban Björklund, plastchef för entreprenören Peab, och kommunalrådet Niklas Wikström (L) tittar till den nuvarande konstgräsmattan på Västerstrand som ska bytas ut i sommar. Foto: Håkan Strandman

Mikroplaster från bland annat konstgräsmattor är en tickande miljöbomb. Det har Karlstads kommun tagit fasta på när mattan på Västerstrands idrottsplats ska bytas ut.

– Den ersätts med ett konstgräs av biologiskt nedbrytbart granulat, säger kommunalrådet Niklas Wikström (L).

Västerstrands konstgräsmatta invigdes sommaren 2009. Efter tio år har konstgräset, av tredje generationen som då var det mest moderna på marknaden, tjänat ut sin tid. I upphandlingen av den nya mattan har kommunen lagt på någon krona för att säkra ett mer miljövänligt alternativ.

– Konstgräset är 100 procent nedbrytbart. Konstgräsmattan blir bland de första i Skandinavien i sitt slag, säger Wikström.

Investeringen är budgeterad till åtta miljoner. I maj börjar arbetet med att byta mattan som ska vara klart till skolstarten i augusti då även den andra etappen av utbyggnaden av Västerstrandsskolan är helt färdig.

Kultur- och fritidsförvaltningens plan för de kommunala konstgräsmattorna är att de ska bytas ut i ett intervall på sju år. 2018 fick Klasmossen en uppfräschning och 2020 är det dags för Caland Arena i Skattkärr.

I utbyggnaden av Västerstrandsskolan ingår även en ny fullstor idrottshall utan läktare. Nya idrottshallar följer i satsningen på att förnya stadens skolor.

– Vi har de senaste åren kraftsamlat för att ha mer idrott och rörelse under skoldagen i Karlstad och en viktig del i det arbetet är att bygga fler och större idrottshallar. Utbyggnaden av idrottshallar är också väldigt viktig för att alla våra idrottsföreningar för att de ska kunna utvecklas och fortsätta att ha en bra, stor och bred verksamhet, säger Niklas Wikström.

Han lyfter fram att forskning tydligt visar på att rörelse och idrott gynnar inlärning

– Hjärnan påverkas positivt av fysisk aktivitet. Samtidigt visar forskningen att barn och unga i Sverige rör sig för lite och är stillasittande en för stor del av dagen. Om barnen börjar röra på sig tidigt är chansen större att deras intresse för idrott och rörelse ska bestå.

En fullstor idrottshall med läktare invigdes i januari vid Hultsbergsskolan.

– Många Stockholmskommuner som växer, liksom Karlstad, bygger inte idrottshallar. De hänvisar till den privata sidan. Det blir inget bra samhälle om det är plånboken som bestämmer, anser Wikström.

Mariebergshallen, som invigdes 2017, står som förebild för övriga byggen.

– Vi kan ändra på detaljer som är mindre bra, men i det stora hela spar vi både tid och pengar genom att bygga i enlighet med vad vi gjort tidigare.

Mariebergshallen har en läktarkapacitet på drygt 150 personer. Det finns även en cafédel, ett mötesrum och förråd för idrottsföreningar under läktaren. Samma upplägg tänker sig kommunen för hallarna vid Fredricelundsskolan, Orrholmsskolan och Stockfallets skola. Den planerade idrottshallen vid Färjestadsskolan blir också fullstor, men lite enklare i sin utformning och utan läktare. Kvarnbergsskolans hall blir större än den tidigare, men inte fullstor med matchmått.

Under 2020 har kommunen även avsatt 35 miljoner kronor till en ny stor idrottshall i närheten av Ilandaskolan i Skåre. Den nuvarande idrottshallen ska stå kvar.

Artikeltaggar

KarlstadKonstgräsNyheterVästerstrandsskolan

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.