I Sverige tror vi inte på arvsynd

Ledare
PUBLICERAD:
Det bor 73 000 människor i fånglägret al-Hol i norra Syrien. 65 procent av dem är barn.
Foto: Maya Alleruzzo
Regeringen hävdar att situationen för barn till svenska IS-terrorister i fånglägren i Syrien är ”komplicerad”, men det är en dålig ursäkt. Sverige har en humanitär och moralisk skyldighet att plocka hem dem.

Det handlar om ett 80-tal svenska barn som tvingats följa med sina föräldrar eller som fötts i Syrien och Irak. Några har mist både sin pappa och mamma i kriget. De flesta lever nu i det stängda lägret al-Hol i Syrien tillsammans med tusentals anhängare till terrorgruppen IS. Varje dag dör några barn av undernäring.

Deras föräldrar kan ha begått fruktansvärda brott. IS är något av de mest barbariska världen har skådat och de som har anslutit sig till mördarsekten visste mycket väl att drömmen om kalifatet innebar död för alla ”otrogna”. Om IS-krigarna fortfarande lever ska de lagföras och dömas.

Men barnen är oskyldiga. I Sverige tror vi inte på arvsynd, som Rädda Barnens Sverigechef Ola Mattsson skriver i ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven. Mattsson kräver att regeringen agerar för att ta hem barnen.

Regeringen har varit passiv och tveksam. Justitieminister Mikael Damberg hävdar att Sverige inte kan agera av säkerhetsskäl och att alla, även de föräldralösa barnen, ska ta sig till en svensk ambassad för att få hjälp. Det är naturligtvis inte en tänkbart för barnen att på egen hand göra det.

Retoriken har mildrats något de sista dagarna. Utrikesminister Margot Wallström skriver nu att barnen ”om möjligt” ska föras till Sverige. Det borde vara möjligt. Frankrike, Tyskland och Ryssland har redan plockat hem barn från lägren.

Regeringen sitter i ett dilemma. Att vara alltför vek mot IS-krigarnas familjer får mörkermännen på högerkanten att resa ragg. Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) leder som vanligt trupperna när han skriver: ”Dessa IS-honor som nu tigger om att hämtas tillbaka nu borde låtas ruttna kvar där. Fullständigt irrelevant om deras jihadiavkommor är 'oskyldiga'.”

Vanliga rättsprinciper, barns grundläggande rättigheter och FN:s barnkonvention ska alltså slängas bort om Bali får bestämma. Så kan vi inte ha det. Barn kan aldrig göras skyldiga för sådant som deras föräldrar gjort. Det är därför orimligt och omänskligt att låta dem dö i ett läger i Syrien.

Trycket på regeringen att agera ökar. Kristdemokraterna, Liberalerna och Vänsterpartiet vill att mer görs för barnen, men har inga färdiga lösningar för hur de ska tas hem.

Om regeringen bara tar beslutet borde det gå att lösa. De kurdiska myndigheter som sköter lägret väntar bara på en officiell begäran från regeringen. Rädda Barnen och Röda Korset har förklarat att de gärna hjälper till.

Vad väntar när barnen kommer hem? Säpo och polisen har redan gjort orosanmälningar om att barnen i Syrien far illa till berörda kommuner och uppmanar dem att förbereda sig. Ja, nog finns det anledning att känna oro för barnens framtid.

Varje fall ska prövas var för sig, men föräldrar som anslutit sig till en terrorsekt är knappast lämpliga vårdnadshavare. Barnens bästa måste gå i första hand.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.