Hur ska Rinne få ihop det här?

Ledare
PUBLICERAD:
Foto: Antti Aimo-Koivisto
Socialdemokraternas Antti Rinne utropade sig till vinnare i det finska valet, men det är oklart hur han ska få ihop de 101 mandat som krävs för en majoritet i riksdagen.

Det var en hård kamp om förstaplatsen. De tre största partierna landade alla på 17 procent, men sossarna blev störst en hårsmån före EU- och invandringskritiska Sannfinländarna.

Valresultatet visar att trenden med en allt större polarisering gäller även i Finland. Vänstern och de gröna gick framåt, men det räcker inte med ett rödgrönt samarbete för att Rinne ska få en majoritet.

Finlands regeringsbildningar har länge byggt på breda regnbågskoalitioner. Blockpolitiken har aldrig fått fäste och får det inte nu heller. Rinne håller alla dörrar öppna, men det vore klokt om han först bjöd in Centern, valets stora förlorare, till förhandlingar innan han sträcker ut handen till högerpopulisterna och klimatskeptikerna hos Sannfinländarna.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.