• torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Se upp med falska profeter

Ledare
PUBLICERAD:
Låt inte franske presidenten Emmanuel Macron bygga sitt federala Europa.
Foto: Francisco Seco
De flesta vet kanske att det är val till Europaparlamentet söndagen den 26 maj. Då avgörs hur en del av makten i EU kommer att bli de närmaste fem åren.

Enligt de svenska väljarna upplevs den viktigaste frågan gälla klimat och miljö, följt av terroristbekämpning och migration. Vi kommer därför att från alla partier - oavsett deras verkliga avsikter – få höra löften om satsningar för att rädda jordklotet från ”global warming”.

Så se upp och bli inte lurade av budskap som mera påminner om sagans ”kejsarens nya kläder”! Särskilt usla i klimatfrågan i EU har enligt Naturskyddsföreningen varit M, KD och SD.

En central fråga verkar inte diskuteras i Sverige och det gäller EU:s framtid. Här finns två mot varandra stående ideal exemplifierade av Frankrike respektive Tyskland eller snarast Macron mot ledningen för regeringspartiet CDU i Tyskland.

Macron har gjort utspel på utspel som bygger på att omvandla EU till en federal stat likt USA med Frankrike med honom själv i ledartröjan. Senast i en tidningsartikel som spreds över hela Europa på 22 språk.

Den fick direkt mothugg av Merkels efterträdare Annegret Kramp-Karrenbauer. I stället för ett Europas USA byggde den nya CDU-ledarens artikel på ett Europa fortsatt byggt på självständiga stater. Tyskland vill begränsa EU:s roll till dagens läge enligt principen som innebär att i stället för majoritetsbeslut ska beslut tas på lägsta lämpliga beslutsnivå.

Frankrike var ju en gång en verklig stormakt. Nu försöker man återta den positionen. Efter andra världskriget fick man som en så kallad ”segermakt” säte i FN:s säkerhetsråd, man har lagt beslag på Europas plats som den mäktiga internationella valutafondens president, man tvingar europarlamentet att ha möten i Strasbourg och inte enbart i Bryssel. Detta till miljardkostnad för EU.

Än större kostnader drar det franska jordbruksstödet. Dessa unika positioner har man trots att man för länge sedan, mätt med BNP, klart passerats av Japan och Tyskland och numera också av Indien. I sin artikel tog CDU:s nya ledare upp dessa av fransmännen tabubelagda förmåner – säkerligen till stor förtret för Macron.

Macron har svagt stöd för sina förslag om ett federalt Europa även i sitt hemland. Svenska parlamentariker borde stödja den tyska positionen. Här hemma är det väl sannolikt bara folkpartiet/liberalerna som öppet stöder hans idéer.

Men risken för ett federalt Europa utan stöd av befolkningen har ökat kraftigt genom att Storbritannien nu snart genom Brexit lämnar EU.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.