I höst krävs tuffare tag

Ledare
PUBLICERAD:
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar vårändringsbudgeten under en pressträff i Rosenbad i Stockholm.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Den hafsiga M-KD-budgeten som Annie Lööf och Jan Björklund släppte fram i december har lagt en våt filt över finansminister Magdalena Anderssons arbete med vårbudgeten. I höst krävs en annan sorts budget om sossarna ska överleva och jämlikheten förbättras.

Regeringen tvingas leva i år med en mörkblå budget som sänkte skatten med 20 miljarder kronor och slaktade Arbetsförmedlingen och klimat/miljöarbetet. Reformutrymmet i vårbudgeten var litet och så klart det är en besvikelse för Magdalena Andersson.

Det är första gången en budget har tagits fram efter januariavtalet och efter förhandlingar med Centerpartiet och Liberalerna. Det har gett en spretig och tunn vårbudget.

Socialdemokraterna har också valt en märklig taktik att kommunicera regeringens budget. De har låtit samarbetspartierna ta åt sig äran och presentera de flesta av de satsningar som ändå finns med.

Annie Lööf fick lägga fram landsbygdssatsningarna. Jan Björklund fick lansera de nya lärarassistenterna och pengarna till LSS. Isabella Lövin och Per Bolund fick uppgiften att presentera satsningarna på klimatet och miljön.

Allt är sådant som sossarna också ville göra i valrörelsen, så varför var det inte regeringen som lyfte nyheterna? Antagligen är det av samma anledning som Stefan Löfven lät Annie Lööf presentera januariavtalet på egen hand.

S-ledningen gjorde bedömningen då att de forna allianspartierna hade ett större behov av att få ge sin syn på överenskommelsen, både internt och till sina väljare. Den taktiken gjorde dock socialdemokratiska medlemmar och sympatisörer vilsna. Var finns den socialdemokratiska politiken?

Nu fick ändå Magdalena Andersson lyfta några sossiga delar i vårbudgeten. Det är glädjande att den fria entrén till statliga museer blir kvar och att kulturskolan får tillbaka pengarna M-KD tog ifrån den. Det är bra att Jämställdhetsmyndigheten räddas, att investeringsstödet till hyresrätter återställs och att bredbandssatsningen fullföljs.

Det är däremot bedrövligt att inget görs i budgeten för att rädda åtminstone några av de 4 500 varslade eller något av de 132 nedläggningshotade kontoren inom Arbetsförmedlingen.

Inför arbetet med nästa års budget behöver Magdalena Andersson och regeringen tuffa till sig. De måste presentera en budget som prioriterar jämlikhet och investeringar i välfärden, utan att bryta januariavtalet.

Det kan göras genom skattehöjningar och genom att betala av mindre på en redan låg statsskuld. Det kan jämna ut de alldeles för stora klyftorna. Det kan fylla den skriande bristen på lärare, sjuksköterskor och andra välfärdsarbetare. Det kan se till att fler bostäder byggs och att järnvägen fungerar och byggs ut.

Jamen, då säger väl Centerpartiet och Liberalerna nej? Det behöver inte bli så. De kunde köra utpressningstaktiken mot sossarna i vintras, i höst kan det bli ombytta roller.

För vart ska C och L ta vägen om regeringen sätter hårt mot hårt? De vill inte tvinga fram ett nyval och de kan inte gärna ansluta sig till det blåbruna lag som de redan har ratat.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.