• söndag
  25 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  26 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  27 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Politiska låsningar orsakade krisen

Debatt
PUBLICERAD:
"Enbart skattehöjningar löser inte kommunens problem, men vi hade varit i ett bättre läge idag om den kunnat genomföras i tid."
Foto: Peter Bäcker
Därför fick kommunen ekonomiska problem.

Hammarö kommun är i ett utomordentligt besvärligt ekonomiskt läge. Vi har tidigare beskrivit vad det i huvudsak beror på:

• En oplanerad och okontrollerad inflyttning och därmed ökade krav på service i form av skolor, infrastruktur och vård av äldre.

• Eftersatt underhåll av framför allt våra skolor. Men det gäller även andra kommunala byggnader.

• Politisk populism kring en långsiktig lösning som kunde ha satt oss i ett avsevärt bättre läge än dagens.

Låt oss utveckla den sista punkten. Här syftar vi på allt som hände kring folkomröstningen i december 2017 och idén att ha ett högstadium vid Hammarö utbildningscenter. Där har vi en modern och fin skola, men det blev politiskt omöjligt att utnyttja hela dess potential. Nu måste vi planera för andra mycket dyrare lösningar som kommunen egentligen inte har råd med.

Den andra låsningen handlar om skatten. Redan inför valet 2014 ville Vänsterpartiet höja skatten med modesta 50 öre. Vi såg redan då att vi framöver skulle ha svårt att få budgeten att gå ihop. Det hade givit ett tillskott på 80 Mkr under åren 2015 – 2018. I vår budget inför 2019 tillsammans med Socialdemokraterna hade vi en skattehöjning med 1 kr, vilket motsvarar 40 Mkr. I både fallen törs vi säga att största hindret här var Centerpartiet. I samarbetet med Centern inför mandatperioden 2019-2022 blev en skattehöjning en omöjlig dörr att forcera. Så bytte de följdriktigt sida alldeles i slutskedet av förhandlingarna när vi till och med hade ett underskrivet avtal med dem.

Enbart skattehöjningar löser inte kommunens problem, men vi hade varit i ett bättre läge idag om den kunnat genomföras i tid. Vi, liksom många andra kommuner och regioner i landet, behöver statliga satsningar på skola och vård och omsorg de närmaste åren. I riksdagen har tyvärr skattesänkningar prioritet framför samhälleliga satsningar. Men vi hoppas ändå på hjälp därifrån.

Idag törs man knappt tänka på vad som krävs för att få balans i budgeten för 2020 på Hammarö. Det är en utmaning, med ett understatement! Oavsett orsaker till problemen sitter alla partier i samma båt och vi måste alla se till kommunens intressen nu. Det är Vänsterpartiet berett att göra. Men vi vill kunna påverka processen utifrån våra värderingar.

Lillemor Larsson

Jan-Olof Hesselstedt

Mirja Snider

Vänsterpartiet på Hammarö

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.