Demokratins dödgrävare

Ledare
PUBLICERAD:
Benjamin Netanyahus Likud utmanas av nya mittenpartiet ”Blåvitt”, men det är svårt att se hur Netanyahu ska förlora makten.
Foto: Oded Balilty
Israel och landets vänner skryter gärna med att de är Mellanösterns enda demokrati. Ja, på papperet är Israel det, men under Benjamin Netanyahus auktoritära ledning åsidosätts demokratins och folkrättens grunder allt mer. Han är en högst olämplig ledare.

En ny studie från Göteborgs universitet visar att demokratin är på tillbakagång i ett antal länder. Det sker krypande och diskret i små steg, hävdar professor Staffan I Lindberg och radar upp Turkiet, Ungern, Brasilien, Filippinerna och USA som exempel.

Gemensamt är att de leds av auktoritära män som får råg i ryggen av vad andra illiberala ledare gör. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har stärkts av USA:s president Donald Trump, som först flyttade ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem och sedan erkände Israels annektering av Golanhöjderna.

Trump och Netanyahu har andra likheter. De är enögda populistiska nationalister som gärna twittrar, hetsar mot journalister och delar in människor i ”vi och dom”. Trump varnar för latinamerikaner, Netanyahu för araber. De är paranoida och konspiratoriska, bygger gärna murar och båda hotas av åtal och rättegångar för skumraskaffärer.

Israel går till val på tisdag och Netanyahu har i valspurten slagit an en hård och oförsonlig ton. Borta är talet om förhandlingar med palestinierna, ett framtida fredsavtal och en eventuell tvåstatslösning.

I stället hotar han med att annektera delar av den ockuperade Västbanken och att bygga ännu fler olagliga bosättningar. 50 år av ockupation skulle leda till ett evigt och brottsligt övertagande.

Omvärlden reagerade med all rätt med fördömanden när Ryssland annekterade Krim. När kommer protesterna mot Netanyahus planer?Israels nuvarande ledning struntar i FN-deklarationer och internationell rätt. De fortsätter sätta sig över folkrättens lagar, och med Trumps stöd tänker de inte ändra taktik.

Saeb Erekat, chefsförhandlare för den palestinska paraplyorganisationen PLO, fördömde Netanyahus uttalande:

– Israel kommer fortsätta att kränka internationell rätt så länge det internationella samfundet fortsätter att belöna Israel med straffrihet, särskilt med Trumpadministrationens stöd och godkännande av Israels inskränkning av mänskliga rättigheter mot det palestinska folket.

Tio år med Netanyahu som premiärminister har lett till flera blodiga krig i Gaza. Israel har all rätt i världen att försvara och skydda sig mot terrorism, men det övervåld de använt mot civilbefolkningen i Gaza är oacceptabelt.

Han har drivit en oförsonlig apartheid-politik mot landets palestinier och förvägrat dem möjlighet att röra sig fritt och försörja sig. De stämplas som andra klassens medborgare, trots att de formellt har samma rättigheter som den judiska befolkningen. De lever i hopplöshet och det riskerar att föda desperation och våld.

Den här gången utmanas han av förre arméchefen Benny Gantz som bildat mittenpartiet ”Blåvitt”, men chansen att Netanyahu ska förlora makten är dessvärre liten. En fredlig tvåstatslösning förblir därför bara en avlägsen och omöjlig dröm.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.