Hoppa till huvudinnehållet

Kristofferssons nya verklighet – en outsider

Publicerad:
Johan Kristoffersson är redo för debut i standardbilsmästerskapet WTCR.
Johan Kristoffersson är redo för debut i standardbilsmästerskapet WTCR. Foto: Sebastian Koch

Från överlägsen i rallycross-VM till en outsider i WTCR.

Så ser Johan Kristofferssons nya verklighet ut.

– Det blir otroligt tufft och väldigt mycket att lära, säger värmlänningen.

Efter att ha totaldominerat rallycross-VM i två år tvingades Johan Kristoffersson lämna serien när PSRX Volkswagen drog sig ur, precis som de flesta stora konkurrenterna.

Men snabbt vändes blicken mot banracingmästerskapet WTCR (World Touring Car Cup) och jakten på en ny titel.

Men den räknar han inte med att vinna i år.

Även trots du tycks vinna allt du företar dig?

– Haha, jag är en outsider ändå. Det är nya banor för mig och ett mästerskap där många chaufförer har deltagit innan jag ens började köra, en del började till och med 20 år innan jag föddes. De kan banorna utan och innan. Det här blir en stor utmaning för mig och det blir inte lätt att ha med totalen att göra.

I stället siktar Kristoffersson in sig på att vinna enstaka lopp.

Och den chansen tycks vara god med tanke på att det är hela 30 tävlingar, fördelat på tio tävlingshelger, som ska avverkas.

– Det kommer att bli väldigt mycket körning, konstaterar han.

Till det tillkommer straffvikter, omvänd startordning för de tio snabbaste bilarna i ett av helgens heat, effektbalansering – med mera.

– Jag är egentligen inget fan av det men nu är det bara att acceptera när man är i det här mästerskapet. Jag tror den bästa föraren kommer att vinna till slut ändå.

Johann Kristoffersson och stallkamraten Benjamin Leuchter.
Johann Kristoffersson och stallkamraten Benjamin Leuchter. Foto: Sebastian Koch

30-åringen tror att WTCR-kampen kommer att leva ända fram till finalen i Malaysia i december.

– I fjol var det sju förare som hade chansen att vinna inför finalen i Macao, det är upplagt för att vara jämnt. Att vara så dominerande som vi var i rallycrossen är omöjligt här. Nyckeln kommer att ta så många poäng som möjligt när man har en bil som inte är så stark just den helgen – och bli utan nollpoängare.

Många segerkandidater

Kristoffersson nämner förare som svenske Thed Björk, Andy Priaulx, stallkamraten Rob Huff, Gabriele Tarquini och Augusto Farfus som potentiella totalsegare.

– På förhand är det nog tio förare som kan vinna mästerskapet. Jag är väldigt glad över att jag har en så stark teamkompis som vet presterar bra. Det blir en väldigt bra måttstock för mig, säger Kristoffersson som representerar Volkswagenstallet Sébastien Loeb Racing som ägs av den franske rallylegendaren.

Inför premiären på stadsbanan Circuit Moulay El Hassan i marockanska Marrakech är värmlänningen förväntansfull.

– Känslan är bra, vi kommer ganska väl förberedda och har gjort det vi kan på förhand. Jag har kommit in bra i teamet och känner mig trygg. Nu ska jag komma in i det hela också, upplägget med kvalen, lära mig var det är viktigt att fokusera, var jag kan bränna på lite extra däck och var jag ska hålla igen.

Förutom Johan Kristoffersson och Rob Huff kör tysken Benjamin Leuchter och marockanen Mehdi Bennani för Sébastien Loeb Racing i WTCR.

Artikeltaggar

Johan KristofferssonMotorsportSébastien Loeb RacingThed BjörkWTCR

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.