Kärnkraften är dyr och farlig

Ledare
PUBLICERAD:
Bygget av reaktor 3 i finska Olkiluoto är elva år försenat och har blivit mer än dubbelt så dyrt som planerat.
Foto: Robert Henriksson / SvD / TT
Moderaterna öppnar för att bygga ny kärnkraft och hotar att hoppa av energiöverenskommelsen från 2016. Det vore oklokt. Kärnkraften är farlig och alldeles för dyr.

Vi har en levande avvecklingsplan i vår familj. En av våra tre söner föddes 23 mars 1980. Den dagen röstade svenska folket om kärnkraftens framtid. Jag röstade på linje 3 som ville ha en snabb avveckling. Linje 2 som förordade en långsam avveckling ”med förnuft” vann.

Härdsmältorna i Tjernobyl och Fukushima har stärkt min uppfattning att kärnkraften är farlig. Att vi dessutom lämnar över utbränt radioaktivt bränsle till generationer i tusentals år framåt talar inte heller för att kärnkraften hör framtiden till.

Kärnkraftsfrågan har splittrat svensk politik i många år. Energiöverenskommelsen 2016 enade fem partier (M, KD, C, S och MP) och slog fast ett övergripande mål om att den svenska elproduktionen ska vara helt förnybar till 2040. Det är ett förnuftigt och realistiskt mål. Före sin 60-årsdag kan vår son förhoppningsvis se ett kärnkraftsfritt Sverige.

Energimyndigheten slog till exempel i rapport 2017 fast att ”Sverige har mycket goda förutsättningar för ett 100 procent förnybart elsystem som både är kostnadseffektivt och har en hög grad av försörjningstrygghet”. Vattenkraften är den pålitliga basen i systemet.

Liberalerna har länge gillat kärnkraft och stod därför utanför överenskommelsen. KD och M var med och skrev under uppgörelsen, men nu har Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson gjort klart att de gärna ser att den svenska kärnkraften lever kvar även långt efter 2040. Det tredje konservativa partiet, SD, har samma inställning.

Att bygga ny kärnkraft är lika omodernt, otidsenligt och dumt som att återinföra ordningsbetyg på högstadiet. Det är inte förvånande att det är högerpartierna som står för båda förslagen.

De tittar bakåt och inte framåt. De ser inte hur vindkraften snabbt växer. På bara fyra år har den svenska produktionen fördubblats. Tillskottet täcker gott och väl det bortfall som uppstår när Ringhals 1 och 2 stängs i år och nästa år.

Expansionen kommer att fortsätta. När det är dags för att avveckla nästa reaktor har vindkraften täckt upp för det också. Enbart den stora vindkraftparken utanför Piteå som byggs nu ska producera lika mycket el som en och en halv kärnreaktor.

Priserna för att bygga vindkraftverk sjunker dramatiskt. Det har blivit så billigt att vindkraften inte längre är beroende av statliga subventioner. Det är till och med billigare än att använda fossila bränslen. Globalt växer solenergin ännu snabbare och det finns stor potential för el från solen även i Sverige.

Om Busch Thor och Kristersson har svårt att titta framåt borde de åtminstone kunna blicka österut mot Finland. Där byggs en tredje reaktor i Olkiluoto.

Bygget har kantats med enorma problem. Det är elva år försenat och kostnaderna har rusat i höjden. Reaktorn beräknades kosta tre miljarder euro, med slutnotan ser ut att landa på 8,5 miljarder euro. Ännu ett bevis på att kärnkraften inte är framtiden.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.