Jam för framtidens melodi

Publicerad:
Projektledarna Henric Barkman och Charlotte Wedberg i samspråk med Johanna Hedqvist och Ulrika Neldorin från Naturskyddsföreningen som arrangerar Klädbytardagen på lördag – ett exempel på en tjänst som platsar på den nya kartan ”Karlstad delar”. Foto: Jonas Brefält

Att dela, byta, låna, laga, hyra och återbruka är framtidens melodi. Därför hölls under onsdagen två jamsessioner i Karlstads kommuns regi.

– Vid jammet tidigare i dag med anställda i kommunen fick vi in 146 förslag, berättar Henric Barkman.

Han är tillsammans med Charlotte Wedberg projektledare för ”Karlstad delar” som är tänkt som en vidareutveckling av den återbrukskarta som kommunen har på sin webb sedan i fjol. Via kartan kan man klicka sig fram till andrahandsaffärer, loppisar, verkstäder och skräddare bland annat.

– I Sverige lever vi som om vi kunde förbruka fyra jordklot per år, säger Henric Barkman, som inledning till onsdagskvällens jam.

Där deltar ett tiotal intresserade från allmänheten under ledning av Jonathan Mattebo Persson från Smarta kartan i Göteborg, ett liknande koncept som ”Karlstad delar” är tänkt att bli. Tanken med kvällen är att spåna fram fler miljövänliga tips för en utvecklad karta med delningstjänster som bytesevenemang, utlåningskoncept liknande Fritidsbanken eller olika hyrtjänster.

Anna Sundell och Henric Barkman från Karlstads kommun hälsade välkommen till onsdagen spånarmöte som leddes av Jonathan Mattebo Persson från Smarta kartan i Göteborg.
Anna Sundell och Henric Barkman från Karlstads kommun hälsade välkommen till onsdagen spånarmöte som leddes av Jonathan Mattebo Persson från Smarta kartan i Göteborg. Foto: Jonas Brefält

Förutom att skapa en hållbarare och miljövänligare värld finns också andra incitament med delningstjänster.

– Många har i dag inte plats för alla saker i sina förråd, säger Charlotte Wedberg.

Henric Barkman instämmer och utvecklar med några statistiska uppgifter som pekar på att alla skulle tjäna på mindre nykonsumtion och mer delning.

– Ta en borrmaskin till exempel. Den används i genomsnitt en kvart under sin livstid. Bilar står parkerade 92 procent av tiden och när vi väl kör med dem åker vi ofta ensamma. Och omkring 30 procent av all mat som produceras slängs.

På lördag minskas dock den senare siffran något, berättar två av deltagarna i onsdagskvällens träff.

– Vi ska ha matsvinnsfika på Klädbytardagen. Det är Coop som sponsrat oss med sådant som är fullt ätbart, men som var på väg att rensas ut från butikerna på grund av datum, berättar Ulrika Neldorin från Naturskyddsföreningens Handla miljövänligt-grupp som arrangerar Klädbytardagen tillsammans med Karlstads kommun och Studiefrämjandet.

– Vi ska vara på Tingvallagymnasiet som vi varit de senaste åren och vi kommer att ha en del särskilda avdelningar, bland annat en med herrkläder. Över 700 har anmält intresse, så vi tror på rekord i år. I fjol kom drygt 200, berättar Johanna Hedqvist, som också är arrangör.

Artikeltaggar

Charlotte WedbergHenric BarkmanKarlstads kommunMiljöNaturskyddsföreningen

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare