• idag
  1 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  2 apr
  • Vind
   11 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  3 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 apr
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  5 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Sätt sprätt på guldpengarna

Ledare
PUBLICERAD:
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar en budgetprognos under en pressträff i Rosenbad.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Finansminister Magdalena Andersson beklagar att det inte finns något reformutrymme kvar efter att M-KD-budgeten sänkt skatterna med 20 miljarder kronor. Det är ett illavarslande besked om en mager vårbudget.

Det blir inte bättre av att januariavtalet med Centerpartiet och Liberalerna betyder en avskaffad värnskatt för de med högst inkomst i nästa års budget. Så klart att Magdalena Andersson inte sprudlar av entusiasm över att tvingas föra borgerlig ekonomisk politik, särskilt inte som tillväxten avtar.

Jovisst var det bra att januariavtalet hindrade en högerkonservativ regering. Men sen då? Ska sossarna släppa fram den ena liberala reformen efter den andra och ligga lågt med traditionell socialdemokratisk välfärds- och fördelningspolitik?

Som regering är de bakbundna av C och L genom januariavtalets 73 punkter , men som parti måste Socialdemokraterna vilja och våga betydligt mer än att administrera borgerlig politik fram till valet 2022. Missmodet och uppgivenheten får inte breda ut sig.

En som inte gett upp är Daniel Suhonen, chef för fackliga tankesmedjan Katalys och en av grundarna bakom S-föreningen Reformisterna. På bara två månader har Reformisterna fått 1 200 medlemmarna och 8 000 vänner på Facebook.

Reformisterna genomför i vår en landsomfattande turné för att sprida sina idéer och gjuta nytt liv i socialdemokratin. I förra veckan var Daniel Suhonen gäst hos S-studenterna på Karlstads universitet och entusiasmen gick att ta på.

Han konstaterar att Sverige är ett oerhört rikt land, men att det finns stora brister. De kan avhjälpas bland annat genom att sluta betala av på en redan historiskt låg statsskuld och i stället använda pengarna till investeringar.

Det behövs 840 000 nya bostäder fram till 2030. Det behövs 79 000 nya lärare till år 2035. Det behövs 45 000 nya sjuksköterskor det kommande årtiondet. Det behövs stora investeringar i ett trasigt järnvägsnät. Det behövs mångmiljardinvesteringar i utbildning och integration. Bristerna går inte att lösa med fler liberala skattesänkningar.

Magdalena Andersson har satt ordning och reda i första hand. Överskottsmålet är närmast heligt, men ivern att minska statsskulden är överdriven.

Finansdepartementet har betalat av 166 miljarder kronor under den gångna mandatperioden, och Andersson planerar att minska skulden med ytterligare 393 miljarder de kommande åren. Det är fel väg att gå. Pengarna gör mer nytta om de används till investeringar, speciellt om ekonomin mattas av.

OECD har jämfört svensk ekonomi med Pippi Långstrump. Nu vill OECD att de starka länderna släpper lite på den stenhårda budgetdisciplinen. DN:s ekonomireporter Carl Olof von Seth frågar vad Pippi ska göra med alla guldpengarna när kappsäcken nu är full. Mitt råd är att sätta sprätt på dem på ett klokt sätt. Inte slösa bort dem på onyttigheter utan investera i framtiden.

Socialdemokraterna måste även våga prata om höjda skatter. Högerpartierna talar gärna om skadliga skatter, men det finns faktiskt också nödvändiga skatter. Och glöm inte att Annie Lööf på sikt vill sänka skatterna med svindlande 400 miljarder kronor.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.