• idag
  21 okt
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  22 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  25 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ordningsbetyg löser ingenting

Ledare
PUBLICERAD:
De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna gör ett nytt försök att införa ordningsbetyg. Det vore meningslöst och kontraproduktivt.

Bakåtsträvaren Jan Björklund (L) har en övertro på att ett ordningsbetyg ska stävja skolk, klotter, skadegörelse och kränkningar i skolan. Övriga borgerliga partier köper hans verklighetsfrånvända bild som är hämtad från 50-talet. De har med stöd av SD tyvärr majoritet i riksdagen.

Lärarna vill inte ha ett ordningsbetyg och det finns inget stöd i skolforskningen för att det skulle hjälpa att stämpla en elev med dåligt uppförande. Tvärtom, ett ordningsbetyg pekar ut och stigmatiserar den som har svårt att hålla ordning på sig själv och att samspela med andra.

De eleverna behöver tid, stöd, omtanke och uppmuntran från välutbildade pedagoger. Det kan få dem att ändra beteende och bli mindre destruktiva. Lärarna ska givetvis ha befogenheter att ingripa när någon beter sig olämpligt, men att sätta ett lågt ordningsbetyg leder inte till någon bättring.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.