• idag
  30 maj
  16°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  23°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  25°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  21°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Hultkrantz (M): "Utan kultur dör själen"

Debatt
PUBLICERAD:
"Mer än hälften av Västanås publik är tillrest och en stor del av dessa övernattar i Sunne med omnejd."
Foto: Peter Bäcker
Det kan tyckas märkligt att politiker än idag menar att kultur är en ”lyx” och att det är tveksamt om kulturen ska ha offentligt stöd.

Dock ifrågasätter man aldrig att man som politiker uppbär arvoden och partistöd från oss alla skattebetalare. Mer erfarna politiker har en annan förståelse än mer nyvalda, varför jag vill lyfta fram några anledningar till att kulturen är viktig.

Må så vara att man själv som beslutsfattare inte alls är intresserad av att gå på teater, se en konstutställning eller besöka museer eller bibliotek. Men det ingår i uppdraget att förstå vad som kan bidra till en positiv utveckling av den kommun eller region där man verkar. Nedan följer några faktorer som främjar en positiv utveckling.

Turism:

Visita och Svensk scenkonst tog 2016 fram en skrift ” Ett plus ett blir tre” där man lyfter frågan om kulturens betydelse för turism och regional tillväxt med fokus på scenkonstinstitutioner Där skriver man bland annat att kulturen spelar en stor roll för en destinations attraktivitet. Kulturella institutioner är en vanlig anledning att man besöker en viss plats. I Värmland nämner de Wermland Opera och Västanå teater. Mer än hälften av Västanås publik är tillrest och en stor del av dessa övernattar i Sunne med omnejd. 2013 innebar det minst 4 000 nätter. Wermland opera har samarbete med hotellen i Karlstad och erbjuder teaterpaket med övernattning. Detta är mycket positivt för hotellen och även restaurangerna. En framgång som "Les Miserables" innebar många tillresta besökare. Även Lerinmuseet lockar en stor mängd ”utsocknes”.

Omnämnd:

att omnämnas i rikspressen och radion är ovärderligt. Såväl Wermland opera som Västanå recenseras i dessa media och tilldrar sig nationellt och internationellt intresse. P2 sänder tre år i rad direktsända konserter med orkestern. Hög kvalitet är ett måste för att detta ska ske. Positiva varumärken stärker också stoltheten över den egna regionen.

Barn-och ungdom:

barn och unga är prioriterade grupper i bland annat regionens styrdokument. Barns och ungas möjligheter att ta del av kulturupplevelser är väldigt olika. Såväl Värmlands museum, Wermland opera och Västanå, som alla får statliga och regionala anslag har uppdrag att särskilt främja dessa grupper.

Kultur och hälsa:

forskning visar att personer som på något sätt tar del av kultur såsom biobesök, konsertbesök, teaterbesök eller annat har en bättre psykisk hälsa, ett större välbefinnande. Psykisk ohälsa är idag ett av våra stora folkhälsoproblem. Långa sjukskrivningar eller sjukbidrag påverkar dessutom den egna ekonomin negativt. Wermland opera har med början förra året satsat för att dessa grupper till en mycket billig slant ska kunna ta del av verksamheten.

Biljettpriser:

om våra scenkonstinstitutioner skulle vara självfinansierade skulle biljettpriserna vara så höga att ingen utöver mycket förmögna skulle kunna besöka en föreställning.

Ovan har nämnts ett antal materiella faktorer till försvar för kulturen. Men det allra viktigaste, kultur är en förutsättning för ett humanistiskt och demokratiskt samhälle. Och utan kultur dör själen.

Katarina Hultkrantz (M)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.