• idag
  8 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Marknadsaktörer bör inte ansvara för kontanter

Debatt
PUBLICERAD:
"Det räcker inte med att konsumenter kan ta ut kontanter från automater om de inte också kan betala med dem."
Foto: Martina Holmberg / TT
I en debattartikel i Värmlands Folkblad den 28 mars skriver de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Lars Mejern Larsson, Gunilla Svantorp och Mikael Dahlqvist klokt och insiktsfullt om de problem som den snabba omvandlingen till ett kontantlöst samhälle medför.

De nämner utmaningar både för den miljon svenskar som lever i digitalt utanförskap och för hela samhällets sårbarhet vid kriser.

Vi på Bankomat delar riksdagsledamöternas oro. Nedmonteringen av kontantinfrastrukturen går snabbt och åtgärder för att stoppa nedmonteringen måste vidtas snabbt – annars riskerar politiken att bli omsprungen av utvecklingen. Vi är dock rädda att de åtgärder som Riksbankskommittén har lagt fram, och som Lars Mejern Larsson, Gunilla Svantorp och Mikael Dahlqvist förespråkar, blir ett slag i luften.

Riksbankskommitténs förslag tar nämligen inget helhetsgrepp om kontantkedjan, utan fokuserar bara på kontantuttag och deponering av dagskassor. Allvarligast är att det saknas förslag om subventioner och incitament som gör det mer attraktivt för handeln att ta emot kontanter. Det räcker inte med att konsumenter kan ta ut kontanter från automater om de inte också kan betala med dem.

Riksbankskommitténs förslag bygger dessutom på ett grundläggande feltänk om att det är den privata sektorn som ska upprätthålla kontantinfrastrukturen. Eftersom kontantinfrastrukturen är samhällsviktig och saknar kommersiell bärighet är det för Bankomat en självklarhet att den bör upprätthållas av staten, inte av marknadsaktörer.

Så länge det finns ett behov av kontanter kommer vi på Bankomat att göra vad vi kan för att människor ska ha tillgång till dem. Vi hjälper gärna staten att ta sitt övergripande ansvar.

Nina Wenning

vd på Bankomat AB

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.