• idag
  31 maj
  12°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  23°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Det blågröna styret: låt Båten ligga kvar

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
"Då det kommer att vara avsevärda kostnader förenade med att bevara, dokumentera och ljussätta Båten kommer vi att inleda en samverkan med Värmlands museum och Region Värmland."
Foto: Peter Bäcker
Det blågröna styret i Karlstad vill se att Båten får ligga kvar som ett kulturminne.

Viktigt: Den här texten publicerades 1 april 2019 och ska se i ljuset av det - som ett aprilskämt och inget annat.

Båten vid Residensparken har under många år varit en fin mötesplats för Karlstadsbor och tillresande. Här har man kunnat äta, lyssna till musik och umgåtts. Genom sitt läge mitt i staden och i en av våra älvfåror har den erbjudit en mötesplats som visat på Karlstad som en plats för kultur och social samvaro – mitt i vårt vackra stad.

Under tragiska former slet sig Båten och kantrade för en tid sedan. Vi har gjort flera dyrbara försök att plocka bort den och återställa området som det var innan Båten ankrade upp vid residensparken. Alla försök har hittills misslyckats.

Vi har därför bytt strategi och kommer på kommunstyrelsens möte i eftermiddag föreslå att Båten får ligga kvar – som ett minnesmärke över Karlstad som en sjöfarts- och vänerstad.

Det har visat sig att Båten har en rik historia. Den byggdes 1919 vid ett varv i Dresden av den kände båtbyggaren Wilhelm von Bootsbauer som den enda i sitt slag och gick under många år på kanalerna i Tyskland under namnet Das Boot. Genom sin form som anknyter till klassisk tysk båtbyggarklassicism har den ett unikt värde även som vrak och EU:s myndighet för sjöfartshistorik, EUSUNK, har varit i kontakt med oss och planerar att resa till Karlstad för att dokumentera och bedöma värdet ur ett europeiskt kulturperspektiv.

Även länsstyrelsens byggnadshistoriska avdelning har fått upp ögonen för vår båt. Att en båt av det här slaget inte går till botten ute på öppet hav utan i en älvfåra har visat sig mycket ovanligt. Genom att Båten får ligga där den är och brytas ner genom ett naturligt förlopp får man också en uppfattning om hur en sådan process går till i ett älvperspektiv, vilket även kan göra det lättare att framöver datera äldre vrak som ligger uppströms i Klarälven. Länsstyrelsens enhetschef för marinbiologi, Kapten Haddock, anser att Båten även har förutsättningar att bli en unik parningsplats för den utrotningshotade älvkräftan som behöver små och trånga utrymmen för sin långdragna och komplicerade parningsakt.

Kultur- och fritidsförvaltningens konstråd har undersökt om det går att genom belysningseffekter med tillhörande ljud från skeppsvrak skapa en unik konstinstallation i vår stad. Kring Båtens kamp med älven kan såväl existentiella frågor om vårt möte med förgängelsen som kampen mellan civilisation och natur belysas. Vi ser också över möjligheterna att ha tillfälliga evenemang vid Båten, och vill gärna ta konceptet våtdräktsrestaurang till Karlstad.

Då det kommer att vara avsevärda kostnader förenade med att bevara, dokumentera och ljussätta Båten kommer vi att inleda en samverkan med Värmlands museum och Region Värmland för att undersöka möjligheterna för ett gemensamt ansvarstagande. Det innebär att vi även kommer att tillskriva Värmlands övriga kommuner att ge ett ekonomiskt bidrag på cirka en miljon kronor var för att kunna driva verksamheten.

Vi hoppas därför att såväl övriga partier i kommunstyrelsen i vår stad, övriga kommuner i vårt kulturlandskap och värmlänningarna i gemen är villiga att gå in ekonomiskt och personellt i detta unika marina kulturprojekt.

Det blågröna styret i Karlstad

Per-Samuel Nisser (M)

Alexander Torin (M)

Frida Pettersson (C)

Monika Bubholz (MP)

Niklas Wikström (L)

Erik Nilsson (KD)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.