• idag
  14 aug
  18°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  15 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  16 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  17 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  18 aug
  27°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

I Sveriges Radio ska alla röster höras

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Jessica Gow/TT
En oberoende, trovärdig och granskande nyhetsrapportering från hela landet har kanske aldrig varit viktigare. Sveriges Radio och andra medier har ett angeläget journalistiskt uppdrag i en digital värld där allt fler väljer innehåll och samtal som stämmer överens med de egna åsikterna.

Under året kommer riksdagen att ta beslut om ett nytt sändningstillstånd och den budget som ska gälla för Sveriges Radio från den 1 januari 2020. Tillståndet kommer att ta avstamp i den public service-utredning som med stor politisk enighet konstaterat att public service är ”en demokratisk kollektiv nyttighet som gynnar alla medborgare”.

Det är ett uppdrag som Sveriges Radio tar på största allvar. I dag lyssnar över sju miljoner varje vecka på våra sändningar linjärt. Samtidigt blir de som lyssnar i efterhand, och på våra poddar allt fler. Enligt en färsk publikundersökning ökade lyssnarnas förtroende för Sveriges Radio under förra året. Dessutom upplevde publiken att vi i vårt utbud blivit bättre på att spegla hela landet.

Det visar att vi är på rätt väg. Ett väl fungerande Sveriges Radio bygger ju på det goda samtalet – men också på att allas röster får höras i våra kanaler. Under 2018 arbetade vi hårt för att bli ännu bättre på att spegla hela Sverige genom att fler ämnesval och fler perspektiv hördes i våra riksprogram. Vi utgick från lyssnarnas viktigaste frågor i valbevakningen och lokala berättelser hördes oftare i vårt nationella morgonprogram. Vi genomförde fler livesändningar utanför radiohusen, lyfte lokala nyheter i appen SR Play och vi inledde en satsning på tidsbegränsade lokala popup-redaktioner ute i landet, bland annat i Ydre och Sollefteå.

På P4 Värmland, en av 25 lokala P4-kanaler, jobbar vi varje dag för att röster från flera platser i länet ska höras, inte bara från de största orterna. Vi har två mobila reportrar i tjänst varje vardag vars uppdrag det är att spegla hela länet. Förutom redaktion i Karlstad har vi även en lokalredaktion i Torsby, vilket ökar våra möjligheter till en bra bevakning av länets norra delar. Vi tycker mediemångfald är viktig och där tillfälle ges samarbetar vi gärna med andra medier här i Värmland. Nyligen genomförde till exempel vi, NWT, VF, SVT tillsammans med Karlstads kommun arrangemanget Är det sant? – en temadag om källkritik till alla sjätteklassare i kommunen.

Public Service-utredningen föreslår ett utökat lokalt uppdrag. Det är något som vi gärna tar oss an förutsatt att de ekonomiska förutsättningarna finns. Sida vid sida med lokaltidningar över hela landet, bidrar Sveriges Radio med vårt tydliga fokus på ljudinnehåll, till en mediemångfald där fler röster kommer till tals och fler granskar makten. Det gagnar demokratin.

Under våren turnerar Sveriges Radio till fler än 100 platser över hela Sverige. Den 1 april kommer vi till universitetet i Karlstad och Toria köpcentrum i Torsby och den 2 april är vi i Arvika och Säffle. Vi hoppas att många vill ta chansen att komma och prata med oss och bidra till att påverka framtidens Sveriges Radio, så att vi kan bli ännu bättre.

Cilla Benkö, VD Sveriges Radio

Björn Löfdahl, programdirektör

Jenny Norberg, kanalchef P4 Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.