Hoppa till huvudinnehållet

Liberalerna vill satsa på Jäverön

Publicerad:
Idag båt är enda sättet att ta sig till Jäverön. Om det byggs en ny stadsdel på ön kan det komma en broförbindelse.
Idag båt är enda sättet att ta sig till Jäverön. Om det byggs en ny stadsdel på ön kan det komma en broförbindelse. Foto: Håkan Strandman

Karlstads kommun fick nej i högsta instans till Katrineberg. Då vill Liberalerna förlägga en helt ny stadsdel på Jäverön.

– Var annars finns det 900 hektar markyta som kommunen äger och bara en mil från centrum, frågar sig kommunalrådet Niklas Wikström.

Det var NWT som först rapporterade om Liberalernas utspel att skapa en ny stadsdel på Jäverön utanför Skattkärr. Ön har i dag ett tiotal permanentboende. Tillkommer gör ett 100-tal fritidshus, främst på den västra sidan.

– Går vi tillbaka 100 år i tiden hade Jäverön nästan 100 invånare och en skola. Det skulle vara otroligt spännande och intressant att bygga upp en ny stadsdel med en hög miljöprofil och vattennära boende, säger Wikström.

Han poängterar att idén fanns innan regeringen avslog Karlstads kommuns överklagande om att bygga vattennära på Katrineberg.

– Men det blir mer aktuellt nu. Karlstad växer så att det knackar och det är brist på mark. De senaste tio åren har det byggts mycket i innerstan. Vi behöver bygga i helt nya områden.

Jäverön finns med som ett utredningsområde för landsbygdsutveckling i strandnära områden (LIS) i det planförslag som kommunen klubbade 2014.

– Jag tänker mig varierade bostadsformer, små och stora villor, radhus och flerfamiljshus. Det är viktigt att man bygger så att det passar in med material, gestaltning och estetik. Helst att man bygger mycket i trä.

Det är på den västra och norra sidan av Jäverön som det kan bli aktuellt med bebyggelse för upp till ett par tusen boende och viss samhällsservice som förskola.

– Den fantastiska miljön på södra och östra sidan ska behållas – och förstärkas – som rekreations- och friluftsområde, säger Wikström.

I dag trafikeras Jäverön med en linjefärja som klarar åtta till tio bilar. En tur fram och tillbaka tar närmare 25 minuter.

– Jag vill inte ha några andra synpunkter än att allt är möjligt. Det kan bli trångt på färjan om alla börjar arbeta klockan åtta på morgonen, säger Anders Ekblom, som bor på ön och sköter färjan.

Om det skapas en ny stadsdel är det naturligt med en broförbindelse menar Niklas Wikström. Men inte för arbetspendling.

– Bron ska användas för ambulanser och andra transporter.

Meningen är att de som ska till jobbet tar färjan över till fastlandet där man parkerat bilen.

Liberalerna kommer att verka för att få gehör för förslaget i arbetet med översiktsplanen som sträcker sig fram till 2050.

– Om man lägger en död hand över ett av de mest attraktiva lägena i staden måste de partierna förklara var Karlstadsborna ska bo i framtiden. Hur vi ska kunna erbjuda en attraktiv boendemiljö? Här kan vi skapa ett skärgårdsboende med miljötänk. Jag tror att det kan bli riktigt bra, säger Niklas Wikström.

Kristdemokraternas Erik Nilsson är ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

– Jag har inte tagit ställning till förslaget. Vi har precis startat processen som leder fram till en ny översiktsplan. Diskussionen om Jäverön får föras i det arbetet. Jag är positiv till att vi får en ökad småhusbebyggelse utanför centrum. Alla vill inte – och ska inte – bo mitt i Karlstad, säger Nilsson.

Artikeltaggar

JäverönNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.