Tio raka år för Degerfors i superettan: ”Vi kan vara stolta”

Den 18 oktober 2009 tog Degerfors IF klivet tillbaka till superettan. Där har de blivit kvar.

Nu går Rödvitt in på sin tionde raka säsong i Sveriges näst högsta serie.

– Det är inte mycket som har förändrats på tio år. På gott och ont, säger Christoffer Wiktorsson och skrattar.

Det kanske inte kan tyckas så märkvärdigt att ett fotbollslag spelar i samma serie tio år på raken.

Men i Degerfors fall är det smått unikt.

Det var 70 år sedan Bruksklubben spelade oavbrutet i samma serie så länge. Då handlade det om högsta serien och 16 raka säsonger i allsvenskan 1940/41–1955/56.

Inräknat de första åren i superettan (2005–2008) ligger Degerfors på en sjundeplats i seriens maratontabell när det nu är dags för den tionde säsongen.

Försvararen Christoffer Wiktorsson, 30, häpnar lite när han får höra att det redan har gått tio år sedan laget tog klivet upp en höstdag i Örebro.

– Det känns inte som det är så länge, det är sjukt vad tiden går fort ibland, säger Wiktorsson som plockades upp i A-laget redan 2007 och var med om degraderingen till division 1 2008.

Mot superettan. Degerforsspelarna jublar efter avancemanget till superettan hösten 2009 som säkrades via 2–0 borta mot Karlslund.
Mot superettan. Degerforsspelarna jublar efter avancemanget till superettan hösten 2009 som säkrades via 2–0 borta mot Karlslund. Foto: Mattias Lundin

Vad minns du av året ni gick upp?

– Det var en rejäl nystart vi gjorde det året efter att vi åkte ur superettan 2008. Vi tog hem mycket folk från trakten, såna som spelat i Degerfors förut. Det tror jag var väldigt viktigt. Det var stor skillnad på lagen 2008 och 2009, inte bara kvalitetsmässigt. Det handlade om laganda och att det inte riktigt fungerade som grupp innan.

Degerfors första match under den här superettansejouren i superettan spelades borta mot Landskrona den 10 april 2010 och slutade 1–0 till hemmalaget.

Christoffer Wiktorsson är den enda spelaren som fortfarande är kvar i laget jämfört med den trupp DIF ställde på benen då – men han är inte den enda som är kvar i laget från den tiden.

Andreas Holmberg och Tobias Solberg är i dag assisterande tränare.

Två trotjänare, nyckelspelare som blev kvar.

Och vars betydelse antagligen inte ska underskattas.

Tobias Solberg har varit med som spelare och ledare runt A-laget i 20 år nu.

Han ser det som en styrka.

– Jag tror att det är viktigt att det finns kontinuitet i föreningen, oavsett om det gäller ledare eller spelare. Att några bevarar det som finns i klubbens själ, vet lite om historien. Jag hoppas och tror att det är en viktig faktor, säger Solberg.

Mot superettan. Degerforsspelarna jublar efter avancemanget till superettan hösten 2009 som säkrades via 2–0 borta mot Karlslund.
Mot superettan. Degerforsspelarna jublar efter avancemanget till superettan hösten 2009 som säkrades via 2–0 borta mot Karlslund. Foto: BJÖRN LINDGREN / TT

Klubbens själ, mystiken och romantiken kring Degerfors IF är en viktig del enligt den assisterande tränaren.

– Även om allt blir proffsigare och proffsigare måste man försöka satsa utan att tappa charmen och själen, det är oerhört viktigt. Det ska vara passion och glädje och den känslan har vi omkring Degerfors.

Allt det där har inte funnits på plats där alla gånger. Som när laget åkte ur serien 2008 exempelvis.

– Det är lätt att det som är viktigt glöms bort. Vi satsade stora pengar på truppen men åkte ändå ur. Det är viktigt att det finns en vilja, ett hjärta för föreningen.

I den ekonomiska verklighet Degerfors lever i är de mer mjuka värdena självklart ännu viktigare.

– Vi kan inte konkurrera med de allra bästa vad gäller ekonomin men då får man vara bäst på andra saker. Sånt som sammanhållning och laganda, säger Tobias Solberg.

Han har svårt att sätta fingret på exakt vad Degerfors själ består av.

– Jag har ju bara varit här så jag har inget att jämföra med. Men det är väldigt familjärt, många bryr sig. Det märks när man kommer till Stora Valla. Det är viktigt att sånt bevaras även om man självklart måste hänga med i utvecklingen också. Men det är skönt att inte ekonomin styr allt.

Christoffer Wiktorsson, som spelade för ärkerivalen Örebro SK 2012–2015, är av åsikten att det är mycket som är sig likt i klubben år efter år.

– Det är fortfarande den familjära känslan, alla får ta del av den när man kommer till Degerfors. Det är klart att det är smågrejer som har förändrats men mycket är sig likt, på gott och ont. Man skulle ju gärna ha lite bättre förutsättningar, men det är en liten ort och föreningen har inte så mycket pengar. Man kan inte ta något för givet i toppfotbollen i dag och förutsättningarna är inte lätta, men alla här jobbar tillsammans, det är något som stärker oss.

Och viss förändring har skett.

I dag är det fler spelare som slipper jobba vid sidan jämfört med 2010.

– Vi kan ju till och med köra dubbelpass, ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen. På tio år har det ändå hänt mycket med fotbollens utveckling, det går snabbare och snabbare och ställs mer fysiska krav. Nu är det mer eller mindre ett heltidsarbete. Samtidigt är det en balansgång, vi gjorde en satsning på att ha fler heltidsanställda spelare 2008 men det gör ju inte att det går bra per automatik vilket blev tydligt.

"Det är inte mycket som har förändrats på tio år. På gott och ont“, säger Christoffer Wiktorsson och skrattar.
"Det är inte mycket som har förändrats på tio år. På gott och ont“, säger Christoffer Wiktorsson och skrattar. Foto: Håkan Strandman

Under den senaste tioårsperioden pekar både Solberg och Wiktorsson på att Degerfors har blivit ett stabilare lag.

– Det har varit lite upp och ner genom de här åren men det känns som att vi har stabiliserat oss, säger Solberg.

Är det realistiskt att drömma om allsvenskan?

– Det är ju alltid lätt att säga det, men det finns en vision om att spela ännu högre upp. Det gäller att spänna bågen, men man kan inte bara blunda och skjuta. För att spela i allsvenskan krävs det att allt fungerar, organisation, tränare, sportchef, kansli och faciliteter och självklart en riktigt bra trupp. Det är stora investeringar som behöver göras på flera plan.

– Kan vi som förening hålla oss på elitnivå i superettan kan vi i dagsläget vara stolta över det, vi är bland de 30 bästa lagen i Sverige. Vi kan vara stolta och slå oss för bröstet, men samtidigt måste vi hela tiden sikta uppåt och fortsätta göra vårt bästa för att hänga med.

Rutinerade Christoffer Wiktorsson hoppas vara en av de som leder laget mot nya framgångar. På förhand ser årets upplaga av Degerfors IF riktigt stark ut.

– Vi har höga förhoppningar. Men i den här serien kan alla slå alla.

Att klubben har satsat råder det dock inga tvivel om.

– Vi har en bredare trupp än vi brukar ha haft. Jag har i alla fall inte varit med om att det har varit så fullt i omklädningsrummet att man får leta efter en plats, säger Wiktorsson och skrattar.

Vilken är den bästa säsongen du har varit med om under de här tio åren?

– Jag var ju inte med 2013 när vi kom fyra, den är väl egentligen den bästa. Men de två senaste säsongerna har varit bra, vi har haft häng på toppen långt in på säsongerna. Tyvärr har det skitit sig lite på slutet men det har varit bra säsonger, det känns som att vi blir jämnare och jämnare.

Vem är den bästa spelaren du har spelat med under de här åren?

– Det är alltid svårt att välja ut en. Men Johan Bertilsson var riktigt bra innan han drog till Kalmar, han var dominant. Men det gör lite ont att säga Bertilsson, han blir lite kaxig nu säkert...

På söndag väntar seriepremiär borta mot Syrianska FC och Degerfors IF inleder på allvar sin tionde raka säsong i superettan.

Om det blir tio till?

Det skulle inte förvåna särskilt mycket.

Publicerad:
Reporter Martin Olsson
Martin Olsson
martin.olsson@vf.se
Reporter Johan Hedlund
Johan Hedlund
johan.hedlund@vf.se

Artikeltaggar

Christoffer WiktorssonDegerfors IFFotbollTobias Solberg