Hoppa till huvudinnehållet

Så mycket pantade vi 2018

Publicerad:

Värmland ligger som vanligt i topp vad gäller pantade burkar och flaskor per person. Det visar den senaste sammanställningen från Pantamera.

Enligt statistiken pantade värmlänningen 378 burkar och flaskor per person, vilket är nästan dubbelt så mycket som snittet. Bästa kommun i länet är Eda, där det i snitt pantades 3 191 burkar och flaskor per person – något som till stor del kan tillskrivas den omfattande gränshandeln.

Totalt redovisades två miljarder burkar och PET-flaskor i Sverige under 2018. Det är ett snitt på 201 pantade burkar och flaskor per person.

I Sverige pantades totalt 200 miljoner fler burkar och flaskor år 2018 jämfört med 2017. Den stora ökningen beror främst på att dryckesförsäljningen ökade kraftigt under hela året.

– Att det pantas så mycket mer i Värmland hänger ihop med gränshandeln till Norge, det vill säga det är norska invånare som handlar och pantar i Sverige. All pant som handlas av norrmännen kommer dock inte tillbaka till Sverige utan omkring 150 miljoner förpackningar försvinner till Norge, konstaterar Katarina Lundell, kommunikationschef på Pantamera/Returpack.

Artikeltaggar

ÅtervinningMiljöNorgeSverigeVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.