• idag
  20 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  21 okt
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  22 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

När handslag blir till handbojor

Insändare
PUBLICERAD:
Håkan Juholt.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Hans Skagerlind belyser i VF 26 mars ett av de största problemen rörande den folkliga representationen i de västliga demokratierna, nämligen den snudd på korrupta och nepotistiska samarbetsformen mellan politiker och näringsliv (så även på lokal nivå).

Mina egna rötter i socialdemokratin ryckte jag definitiv upp efter att Daniel Suhonen (S) skrivit boken om den misshagliga och egna behandlingen av före detta Partiledaren Håkan Juholt (som faktiskt hade en ideologisk kota i sin ryggrad). Generationer före mig har slitit i SSU, utbildat och utbildats inom ABF och därtill dragit sina strån till samhällsbygget Sverige där handslaget mellan kapital, arbetare och politik kanaliserat resurserna till det monument vi nu ser ruinerna efter.

Socialdemokratiska gräsrötters ambitioner att återuppbygga detta går stick i stäv mot den näringslivskontrollerade klick av högersossar i verkställande utskottet som reformisterna inom S säger sig motarbeta. Inför det EU-val vi står inför så bör alla betänka det faktum att lobbyismen är inbyggd i detta högerideologiska projekt och något som förefaller het naturligt och självklart för högern.

Moderaternas Kristoffer Fjellner argumenterade för att möten mellan politiker och lobbyister i EU-parlamentet borde förbli hemliga då det var viktigt för demokratin. Sanningen är den att mängden politiskt inflytande mäts i ägande av kapital, något vi ser på med avsmak när vi t.ex. tittar på de illiberala demokratierna i Ungern och Ryssland, eller för den delen USA.

Problemet är när handslaget övergått till handbojor där vi ser ökade klassklyftor, skillnader mellan centrum och periferi, inskränkningar i svensk organisationsfrihet (den av socialdemokraterna beställda strejkrättsutredningen som de kommer genomföra tillsammans med alla riksdagspartier, utom V) och sist men inte minst ökad makt till politikernas kyrkogård i lobbyisternas paradis, Bryssel. En seriös arbetarrörelse behåller sin ideologiska integritet och negligerar inte dom som står på golven för att det är mer opportunt att skaka hand med kapitalets torpeder.

Mattias Forsberg

Vänsterpartiet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.