Januarimötet klarades av på en halvtimme och mötet i februari på 35 minuter – jämför med 2012 då snittiden för ett möte låg på över tre timmar.
– Den allmänna känslan är att det har varit färre ärenden och det har vi diskuterat i presidiet, säger Anders Knape, ordförande i fullmäktige.
För att förlänga mötestiden införs fler informationsärenden.
Under 2018 behandlade fullmäktige 147 ärenden, vilket är klart färre än de tre åren innan.
– Det är kommunstyrelsen som helt och hållet styr hur många ärenden vi har, och det varierar över tid, säger Knape.
Oppositionen kritiserar korta fullmäktigeFörra året tog ett fullmäktige i snitt en timme och 50 minuter. Det är i paritet med 2014, men betydligt kortare än åren däremellan och inte i närheten av 2012 års snittid på drygt tre timmar.
Anders Knape påpekar att det inte alltid finns ett samband mellan antal ärenden och tidsåtgången.
– Det beror på ärendenas karaktär. Vissa ärenden kan ha en kort föredragningslista, men debatten blir lång.
Formaliaärenden kan klubbas i rask takt. På septembermötet 2013 behandlades 23 ärenden på 40 minuter. Då var tio av punkterna så kallade medborgarförslag som inför 2017 ersattes med e-förslag. De sistnämnda landar inte per automatik på fullmäktiges bord vilket innebar att runt 100 ärenden per år försvann från dagordningen från och med 2017.
2018 var dessutom ett valår vilket återspeglas i statistiken. Det är ingen anmärkningsvärd skillnad mellan 2018 och 2014 i ärenden och tid.
Enligt Knape ligger det i sakens natur att det är stiltje i samband med ett val:
– Ett ärende där de politiska partierna är väldigt splittrade brukar man inte köra fram precis innan ett val. Så att en ny majoritet inte omedelbart behöver riva upp det.
Korta fullmäktigemöten behöver inte betyda något för demokratin.
– Längden är inte avgörande. Det viktiga är att de som vill säga något får göra det. Vi har inga tidsbegränsningar i Karlstad. Många andra kommuner har det.
Men halvtimmesmöten, som i januari och februari, är inget att eftersträva. På torsdag kommer representanter från det kommunala bostadsbolaget KBAB att få 45 minuter att berätta om verksamheten och framtidsplaner. Enligt Anders Knape väntar fler informationsstunder framöver.
Att ställa in ett fullmäktige med hänvisning till en kort ärendelista är inte aktuellt.
– Min principiella inställning är att man inte ska ställa in, även om man skulle spara pengar. Då missar du debatt- och diskussionstillfällen, säger Knape.
Slutnotan för januarimötet landade på drygt 111 000 kronor, fördelat på mötesarvoden (90 168 kronor), webbsändning (15 200 kronor) och kaffe med fikabröd (5 885 kronor).