Hoppa till huvudinnehållet

Banknätverket träffade näringsministern

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Banknätverket genom Mathias Lindquist (S), Peter Edgard (S) och Hans Jildesten (S), träffade riksdagsledamöterna Lars Mejern Larsson (S) och Patrik Engström (S), samt näringsminister Ibrahim Baylan (S) för att lobba för att få med sig även riksdag och regering i bankfrågan.
Banknätverket genom Mathias Lindquist (S), Peter Edgard (S) och Hans Jildesten (S), träffade riksdagsledamöterna Lars Mejern Larsson (S) och Patrik Engström (S), samt näringsminister Ibrahim Baylan (S) för att lobba för att få med sig även riksdag och regering i bankfrågan. Foto: Privat

Banknätverket växer, och nu har dess företrädare träffat politiker på allra högsta ort för att driva frågan.

– Vi måste hjälpa framför allt näringslivet att få till det här, annars är jag livrädd för att man skyndar på urbaniseringen ännu mer, säger Mathias Lindquist (S).

Tillsammans med företrädare som representerar de 30 kommuner som numera ingår i det riksomspännande banknätverket träffade Mathias Lindquist näringsminister Ibrahim Baylan (S) på tisdagen för att ge en bild av hur kommuner och näringsidkare upplever problematiken med landsbygdskommuner som står utan banknärvaro.

– Vi måste måla upp bilden även för regeringen att det här är ett stad mot land-perspektiv och det är en fråga som är större än vad många tror, säger han.

Jag törs inte ens tänka tanken på hur många drivande entreprenörer vi har haft och har som tröttnar och flyttar till de större städerna för att det är lättare att få lån där, och hur många arbetstillfällen vi tappar på landsbygden. På grund av att storbankerna upplever att man har fel postnummer.

Han berättar om en av de företagare som deltog i mötet. Han redogjorde för de svårigheter han upplevt när han ska ansöka om lån i en bank utan lokalkännedom.

– Jag törs inte ens tänka tanken på hur många drivande entreprenörer vi har haft och har som tröttnar och flyttar till de större städerna för att det är lättare att få lån där, och hur många arbetstillfällen vi tappar på landsbygden. På grund av att storbankerna upplever att man har fel postnummer, säger Mathias Lindquist.

Riksdagsledamöterna Patrik Engström (S) och Lars Mejern Larsson (S) deltog också på mötet och Mathias Lindquist är nöjd med att man har etablerat en tätare kontakt med riksdag och regering i den här frågan.

– Så fort som möjligt ska vi nu sätta oss ned och analysera. Vi släpper inte den här bollen och vi ska återkomma med en form av plan för hur vi går vidare med steg två i det här.

Artikeltaggar

BanknätverketEkonomiHans JildestenIbrahim BaylanLars Mejern LarssonMathias LindquistMunkforsPolitik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.