Josefin är inte ensam

Ledare
PUBLICERAD:
Artisten Josefin Nilsson bröts ner av fysisk och psykisk misshandel av sin dåvarande partner. Hennes öde delas av tusentals kvinnor.
Foto: Karl Melander/TT
Den gripande och starka SVT-dokumentären om sångerskan och skådespelaren Josefin Nilsson har väckt starka reaktioner. Hon utsattes för vidriga och våldsamma övergrepp av sin partner som bröt ner henne fysiskt och psykiskt. Dessvärre är hon inte ensam, många tusen kvinnor har upplevt samma helvete.

Systern Marie Nilsson-Lind berättar i dokumentären ”Älska mig för den jag är” om karriären med Ainbusk Singers och Josefins egna framgångar som soloartist. Hon har tagit på sig uppgiften att skriva färdigt den bok som Josefin höll på med när dog på skottdagen 29 februari 2016, alldeles för ung, bara 46 år gammal.

På 90-talet hade hon en relation med en känd skådespelare som misshandlade henne svårt. Hennes skador läkte aldrig. Han bröt även ner henne psykiskt, med grova kränkningar och hot. Josefin Nilsson förlorade förmågan att lita på andra och tilltron till sig själv.

Hon vågade ändå stå i rättssalen 1997 och berätta om vad hon hade utsatts för. Då var det ingen som stod upp och sa ”me too”. Först nu får hon massivt stöd, men det är tyvärr för sent för Josefin Nilsson.

Resten av sitt liv tvingades hon leva med hoten om hämnd. Hon fortsatte som så många andra kvinnor att vara ett offer. Det är kvinnan som får flytta till skyddat boende och alltid leva i skräck för att våldsmannen ska dyka upp igen.

Skådespelaren dömdes till villkorlig dom i hovrätten och fortsatte sin karriär som om inget allvarligt hade hänt. Fram till nu. Hans arbetsgivare på Dramaten har lagt ned en pjäs där skådespelaren skulle medverka. Förhoppningsvis har han gjort sin sista roll på nationalscenen.

Teaterns krishantering har annars varit usel. Efter en manifestation utanför Dramaten på söndagskvällen skrev ledningen att de tar avstånd från alla former av kränkningar och våld, att de arbetar förebyggande och har noll tolerans mot trakasserier. Ändå har skådespelarens kontrakt förlängts, trots att han agerande mot kvinnor är väl känt. Utan protesterna hade skådespelaren antagligen fått fortsätta på teatern.

Dokumentären har även väckt politikerna. En djupt berörd kulturminister Amanda Lind mötte Dramatens ledning under tisdagen. Justitieminister Morgan Johansson talar om ett strukturellt förtryck och att det är vi män som måste förändra oss.

Ja, Josefin är inte ensam om att bli misshandlad av en man i en nära relation. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet anmäldes 10 000 fall 2017. Det är en misshandlad kvinna i timmen, och troligen är det ännu fler. Många kvinnor bryr sig inte om att anmäla, eftersom få fall går till domstol och fällande dom.

En anmälan kan göra mannen ännu mer våldsam och kvinnans tillvaro ännu svårare, men det är oerhört viktigt att kvinnor vågar göra det och att samhället står på deras sida. Det är lika viktigt att vi alla reagerar när vi misstänker att någon, en granne eller vän, far illa i en relation. Tystnad löser inte problemet.

Josefin Nilssons öde är upprörande och tragiskt. Det är bra att det uppmärksammas, men det får inte stanna vid några dagars upprop, manifestationer och hashtaggar.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.