Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänningen om KD-beskedet: “Vi är trygga i vår grund”

Publicerad:
Reporter Simon Strinnholm
Simon Strinnholm
simon.strinnholm@vf.se
Peter Kullgren, Kristdemokraternas partisekreterare, försvarar det kritiserade beslutet.
Peter Kullgren, Kristdemokraternas partisekreterare, försvarar det kritiserade beslutet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kristdemokraternas värmländske partisekreterare Peter Kullgren försvarar beslutet att samtala med ytterkantspartierna.

– Vi är trygga i vår grund, om vi kommer överens om en sakpolitisk fråga med en sverigedemokrat så innebär inte det att vi blir Sverigedemokrater, säger han.

Kristdemokraterna meddelade på torsdagen att partiet inte kommer utesluta politiska samtal med några partier framöver – inklusive Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

– Vi fattade ett beslut som går ut på att vi ska fortsätta ha ett nära samarbete med Moderaterna och att vi önskar, när så är möjligt, att återskapa ett samarbete med de andra borgerliga partierna. Men samtidigt säger vi att vi i det läget vi är i nu kan föra samtal med alla politiska partier i det enkla syftet att nå samsyn i enskilda sakpolitiska frågor som vi vill ha igenom, säger Kristdemokraternas värmländske partisekreterare Peter Kullgren

Torsdagens besked orsakade rabalder inom den svenska politiken. Statsminister Stefan Löfven kritiserade beslutet, Centerpartiets Annie Lööf kallade det för “ett historiskt misstag” och Liberalernas Jan Björklund benämnde det som “sorgligt”.

Enligt Kullgren var reaktionerna väntade.

– Sen så får jag väl ärligt säga att jag och mitt parti är ganska trötta på det ständiga förhållningssättet till Sverigedemokraterna där det överskuggar allting annat. Sakpolitiken, och det vi behöver göra med Sverige, ställs vid sidan av för att man mer förhåller sig till vem det går att samtala, eller över huvud taget prata med, och det är inte rimligt, säger han till VF.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Foto: Pontus Lundahl/TT

Partistyrelsens beslut kom i kölvattnet av den så kallade januariöverenskommelsen, där Centerpartiet och Liberalerna ställde sig bakom regeringspartiernas budget.

– Efter det försvann Alliansen i den form vi kände till den och vi fick ett nytt parlamentariskt läge i riksdagen. Vi har haft diskussioner i partiet under ett par månaders tid och vid partistyrelseträffen förra veckan fattades beslutet om den här inriktningen som vi nu valt, säger Peter Kullgren.

Beslutet, som av många tolkats som att Kristdemokraterna nu kommer samarbeta sig med Sverigedemokraterna, kommer inte utifrån de senaste opinionssiffrorna, där förtroendet för partiet och dess partiledare ökat.

– Det här gör vi varken för kort- eller långsiktiga opinionsmässiga vinster, vi gör det för att vi tycker vi har haft en orimlig situation. Vi är inte så ängsliga för vem som trycker på rätt knapp, vi måste kunna söka stöd av och samtala med andra partier för att få igenom vår politik. Vi har inte ändrat vår ideologi, vi är oerhört trygga i vår grund. Vi blir inte socialdemokrater för att vi pratar med dem, pratar vi med Vänsterpartiet så blir vi inte vänsterpartister och om vi kommer överens om en sakpolitisk fråga med en sverigedemokrat så blir vi inte sverigedemokrater, säger Peter Kullgren.

Artikeltaggar

AlliansenKristdemokraternaPeter KullgrenPolitikRiksdagenSverigedemokraternaVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.