Hoppa till huvudinnehållet

Så har priserna för fritidshus förändrats

Publicerad:
Priset för ett fritidshus varierar stort beroende på var i landet det står.
Priset för ett fritidshus varierar stort beroende på var i landet det står. Foto: Hasse Holmberg / TT

Marknaden för fritidshus utvecklas positivt i Värmland. Det visar siffror från Fastighetsbyrån. I hela Sverige har priserna ökat med 17 procent – i Värmland är utvecklingen något sämre.

Det är Fastighetsbyrån som beställt statistik för prisutvecklingen för fritidshus under de senaste fem åren. Siffrorna visar att utvecklingen i stort sett är positiv men runt om i landet och länet varierar priserna.

– Det är stora skillnader mellan olika län och kommuner men på riksnivå har fritidshus inte stigit lika mycket som permanentbostäder de senaste fem åren. Mer restriktiv utlåning och avmattning för villor och bostadsrätter gör också att färre har utrymme för fritidshusköp, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i ett pressmeddelande.

I hela Värmlands län har priserna stigit med 12 procent. I Årjäng har priserna ökat mest – med hela 52 procent. I Storfors har priserna däremot minskat med 3 procent.

– Priserna på fritidshus i Värmland har stigit något mindre än genomsnittet i landet. Skillnaden mellan olika kommuner är dock stor och Årjäng sticker ut med en kraftig prisökning, säger Johan Engström.

Genomsnittspriset i länet är 929 291 kronor.

Kommun, FritidshusPU 5 år
Årjäng+ 52 %
Sunne+ 30 %
Karlstad+ 28 %
Kristinehamn+ 23 %
Arvika + 22 %
Torsby+ 16 %
Säffle+ 1 %
Storfors- 3 %

Artikeltaggar

ArvikaBostad och byggenBostadsmarknadEkonomiFritidshusKristinehamnKristinehamns kommunStorforsSunneSäffleTorsbyVärmlands länÅrjäng

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.