MSB-huset inte så fult ändå

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Nej, MSB-huset i Karlstad var inte förra årets fulast nybygge. Långt ifrån, skulle jag säga. För det fanns onekligen en del anskrämliga hus som nominerats till det mindre åtråvärda Kasper Kalkon-priset.
MSB-huset inte det fulaste i landet.
Foto: Tommy Andersson

Det är Arkitekturupproret som samtidigt som Sveriges Arkitekter släpper sina vinnare av arkitekturpriser i Sverige passar på att dissa de hus man tycker är minst attraktiva. MSB-huset hade (o)turen att i år vara bland de fulaste, men konkurrensen var onekligen stenhård.

Personligen har jag inte samma aversion mot fyrkantiga kolosser som somliga har, men bland de övriga nominerade fanns byggnader som man kan undra varför de egentligen byggts. Som vinnaren från Kvarteret Sofia i Malmö till exempel, som av oklar anledning klätts i rostig plåt. Eller Tegelbruket i Halmstad som får 50 år gamla miljonprojektområden att se attraktiva ut. Med flera.

I det sällskapet tyckte jag nog att MSB-huset stack ut på ett positivt vis.

Men det var inte bara kalkonbyggena som uppmärksammades häromdagen, utan även vinnarna av de mer officiella arkitekturpriserna. Och om man tror att de klarade sig undan kritik så tror man fel. I sociala medier pekades bygge efter bygge snabbt ut som ovärdig vinnare, inte minst Inspiration Rosendahl i Uppsala som tog hem bostadspriset och som trots spännande och genomtänkt planering ansågs vara för fult.

Vad är då kontentan av denna krönika? Tja kanske bara att smaken är som baken, och att hur man än bygger så är det någon jäkel som inte gillar det.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.