Hoppa till huvudinnehållet

Avbryter tätningsförsöken: “Ingen vits att fortsätta”

Publicerad:
Båten sjönk i januari och har sedan dess legat kantrad i Klarälven.
Båten sjönk i januari och har sedan dess legat kantrad i Klarälven. Foto: Håkan Strandman

Karlstads kommun byter teknik när det gäller att få upp den kantrade restaurangbåten – försöken att täta skrovet har inte lyckats.

Båtenbärgaren: ”Det är skit helt enkelt”

Nu har det gått tre veckor sedan försöken att bärga den kantrade restaurangbåten i centrala Karlstad inleddes – och ännu har den inte flyttat sig särskilt mycket. Åtminstone inte upp mot torra land.

På torsdagen gick Karlstads kommun ut och meddelade att man nu byter approach och avbryter försöken att täta skrovet.

– Vi byter metod, vi avbryter inte bärgningen. Målet är så klart fortfarande att vi ska få upp Båten, säger hamnkapten Björn Johansson.

Efter att den stora kranen, som var tänkt att lyfta upp Båten, lämnade Residensparken för ett tag sedan har dykare försökt att täta hålen i skrovet. Det har inte gett något resultat varför man ny avbryter de försöken.

– Ju mer dykarna har varit i fartyget desto mer kunskap har de fått om det. Det läcker in vatten på så många ställen nu att om vi ska nå resultat på det här sättet kommer det bli kostsamt. Vi måste ta ett ekonomiskt ansvar.

Björn Johansson, hamnkapten.
Björn Johansson, hamnkapten. Foto: Peter Bäcker

Hur man ska gå vidare var inte helt klart på torsdagen.

– De bärgare som jobbar med det här har flera alternativ och vi får återkomma om vilket som passar bäst. En del i entreprenörens uppdrag är att förse oss med alternativ i takt med att man får mer information och kunskap under resans gång. Vilken metod de kommer att föreslå vet jag inte i nuläget men nu fattar vi i alla fall beslutet att vi inte ska dyka och täta mer, säger Björn Johansson.

Under åren har det pratats om att Båtens skrov var förstärkt med betong – det kan inte Björn Johansson bekräfta. Däremot har det lagts in mängder med grus i botten på fartyget.

– Det har legat ett antal ton med singel i fartygets botten, i trossbotten, för att stabilisera henne. Hon har också haft ett antal betongvikter som hängt på utsidan av fartyget men de är bortplockade.

Restaurangbåten sjönk runt midnatt den 23-24 januari i år och har sedan dess legat still. I tre veckors tid har det jobbats med att försöka få upp den.

– Vi har fullt förtroende för entreprenören, de har erfarenhet av såna här saker. Sen ska man ha i åtanke att det handlar om en pråm, inte om en båt. I en båt har du vattentäta skott som man kan pumpa ur och som underlättar en bärgning. Det har du inte i en pråm, säger Björn Johansson.

När båten – vraket – kan komma opp är fortfarande minst sagt oklart.

– Det beror helt på vilken metod vi kommer använda oss av.

Artikeltaggar

BåtenKantrade BåtenNyheterResidensparken

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.