• idag
  17 jan
  -7°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  -4°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Öppet brev till Arbetsförmedlingen

Debatt
PUBLICERAD:
"Arbetsförmedlingen måste även fortsättningsvis finnas lokalt där de arbetslösa finns."
Foto: Jessica Gow/TT
Minskad närvaro av Arbetsförmedlingen gör att kommuner med komplexa behov hotas

Den 30 januari lade Arbetsförmedlingen ett varsel på 4 500 medarbetare för hela landet.

När Arbetsförmedlingens budgetneddragningar ska genomföras och kontor kan komma att läggas ner är det viktigt för oss i Säffle att man väger in hur sammansättningen av arbetssökande och kommunikationer ser ut lokalt.

Även om uppsägningarna först börja träda i kraft i slutet av mars eller april kommer vi omgående att se verkningar av att processen är igång och därför finns ett behov av omedelbar dialog kring hur planeringen ser ut.

Arbetsmarknadspolitiken är ett statligt ansvar och det är Arbetsförmedlingen som är ansvarig för arbetsmarknadsinsatser. Vi känner en stor frustration över att staten abdikerar från sitt ansvar. En ryckig arbetsmarknadspolitik ger oss osäkra planeringsförutsättningar.

Säffle kommun har ett gott samarbete med Arbetsförmedlingen lokalt och samverkansformerna har sista åren utvecklats på ett positivt sätt. Dock har vi inte förmått att minska arbetslösheten i samma takt som gäller för landet i stort vilket tyder på att vi har en komplex problembild. Därför behöver vi tillsammans kommunen och Arbetsförmedlingen fortsätta det lokala samarbetet och inte tappa fart.

Ett lokalt Arbetsförmedlingskontor med medarbetare som har lokal kännedom har också varit mycket positivt för hur vi kunnat hantera de stora företagsnedläggningar som skett de senaste åren. Med omställningsprogram, riktade utbildningsinsatser, validering och matchningar har vi gemensamt kunnat hitta nya jobb till nytta för de som blivit friställda och för andra företag på orten som söker ny kompetens.

Det blir ett allvarligt ett glapp då kontor ska avvecklas under 2019 medan ett nytt system med upphandling av tjänster inte ska vara på plats förrän 2021. En stor risk är att fristående aktörer inte kommer finnas överallt och om de finns så blir det framförallt i storstäderna de hittar sin marknad. Minskad lokal närvaro gör stödet till oss med komplexa behov särskilt hotat.

En bristande samordning i etableringsuppdraget för nyanlända ger ökade kostnader för kommunen med ökade arbetsmarknadsinsatser samt ett ökat ekonomiskt bistånd.

Säffle kommun kan inte ta över Arbetsförmedlingens ansvar. Arbetsförmedlingen måste även fortsättningsvis finnas lokalt där de arbetslösa finns.

Dag Rogne (C) Kommunstyrelsens ordförande

Ola Johansson (M) Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande

Ann Mlakar (S) Kommunstyrelsens 2:e vice ordförande och oppositionsföreträdare

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.