Nazister ska inte få vakta

Ledare
PUBLICERAD:
Nazister och våldtäktsmän ska inte jobba som väktare.
Foto: Johan Nilsson/TT
Säkerhetsbranschen säger att de arbetar för ett tryggare och säkrare Sverige, men tillåter att nazister och våldtäktsmän jobbar som väktare och ordningsvakter. Det är oacceptabelt.

Tidningarna Expressen och Dagens Arbete har i ett gemensamt grävprojekt granskat säkerhetsbranschen, en av landet snabbast växande och mest lönsamma näringar. Den omsätter 57 miljarder kronor och har 33 000 anställda.

Polisen har som jämförelse en budget för i år på 24,7 miljarder kronor och knappt 30 000 anställda, varav bara två av tre är poliser. Den privata säkerhetsbranschen har växt sig större än samhällets egen garant för trygghet och säkerhet. Det är ett tidens tecken att statens våldsmonopol urholkas.

Det har till och med gått så långt att regeringen i januariavtalet öppnar för ett rutavdrag för var och en som vill öka sin trygghet genom att själv anlita ett vaktbolag. Det räcker inte längre med ett larm på kåken eller lägenheten, nu öppnas för att få sänkt skatt för att finansiera en egen väktare. Privatiseringen har gått för långt och ett rutavdrag vore vansinnigt.

Lika tokigt är det att kontrollen av dem som jobbar som väktare och ordningsvakter är så dålig. I teorin ser det stabilt ut. I verkligheten slinker både nazister, rånare och våldtäktsmän igenom och får jobb i privata vaktbolag, trots att länsstyrelserna ska kolla mot polisens brottsregister och Säpos misstankeregister för att säkra att de är laglydiga, pålitliga och lämpliga.

Tidningarnas granskning visar att 170 väktare och ordningsvakter har en dokumenterad bakgrund i den högerextrema rörelsen. Ett tiotal är medlemmar i nazistorganisationer. Securitas hade en nazistisk ideolog från NMR anställd, trots att företaget har vaksamhet som ledord.

Nazister bär gärna uniform, men de gör det inte för att säkra tryggheten. Tvärtom, de vill med våld störta demokratin och är direkt olämpliga för att säkerställa ordningen och skapa trygghet.

Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein har under lång tid behövt livvaktsskydd på grund av hot från nazister. I höstas insåg hon att den livvakt som följde henne dygnet runt var en högerextremist som på nätet hatade allt hon själv stod upp för. Tryggheten rämnade och hon blev av naturliga skäl chockad och jätterädd.

Väktare med kopplingar till vit makt-miljön kan förse rörelsen med känsliga uppgifter om hur de som betraktas som ”folkförrädare” lever. De kan också utgöra ett konkret hot mot den de ska skydda.

Expressen avslöjar att mer än 120 personer dömda för allvarliga brott sedan har fått anställning hos vaktbolagen. Det är rånare, kvinnomisshandlare, våldtäktsmän, narkotikabrottslingar och djurplågare som trots samhällets granskning fått jobb.

Prövningen hos länsstyrelsen räcker uppenbarligen inte till. Branschens egen personkontroll fungerar inte heller. Det är oroväckande och obehagligt.

Bolagen behöver skaffa sig bättre koll, ägna sig åt självsanering och plocka bort de olämpliga. Hela branschen behöver en översyn. Den kan inte tillåtas ta över mer och mer av polisens roll.

Därför är det bra att inrikesminister Mikael Damberg (S) lovar att se över regelverk, utbildningskrav och befogenheter för väktare och ordningsvakter.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.