BIK:s kvaldröm i kras efter förlust

Ishockey
PUBLICERAD:
Juliuz Persson öppnade målskyttet i Nobelhallen.
Foto: Roger Gleisner
BIK Karlskoga behövde vinna mot Västerås samtidigt som Leksand behövde tappa poäng mot ett redan avsågat Karlskrona.
Leksand tog visserligen “bara” två poäng, Men värmlänningarna föll med 2-1 och där med är drömmen om ett SHL-kval över inför den avslutande omgången.

Hemmalaget inledde bäst i Nobelhallen men under de första nio minuterna var det ett ställningskrig. Inga av lagen skapade några heta målchanser trots en tempofylld inledning. Efter 8.43 fick BIK chansen i powerplay efter att Jesper Johansson ådragit sig en trippingutvisning i offensiv zon. Men det numerära överläget renderade inte i några farligheter.

Det dröjde nästan 13 minuter innan den första riktigt farliga målchansen dök upp.

William Wikman blev frispelad framför Henrik Lundberg, men BIK-målvakten räddade skottet från forwarden. Två minuter senare stack Gustaf Thorell och Tor Immo iväg i ett två mot ett-läge. Thorell spelade över till Immo som direktsköt, men där fanns Samuel Ersson som räddade med plockhandsken.

Värmlänningarna fick avsluta den första perioden i fem mot fyra. Gustaf Franzén var närmast ett ledningsmål med en styrning tätt utanför med tio sekunder kvar.

Persson spräckte nollan

Efter fem minuter in på den andra perioden fick bortalagets Marcus Bergman ett friläge. Ett friläge som Henrik Lundberg kunde rädda med beskyddet. BIK Karlskoga hade långa stunder tryck i Västerås försvarszon men det var gästerna från Västmanland som var närmast ett ledningsmål. Efter nio minuter prickade Acke Ringström stolpen.

Michael Eriksson fick en jättemöjlighet att spräcka målnollan i matchen. Samuel Ersson var ute och spelade pucken bakom mål, men missade passningen till medspelare. Carl Berglund snappade upp pucken och spelade in till en fristående Eriksson som inte fick någon träff.

Sedan försökte Jonas Liwing tråckla in 1-0 men Henrik Lundberg var fortsatt tät i BIK-kassen.

Det var ändå hemmalaget som skulle spräcka målnollan i matchen. Fredrik Forsberg frispelade Juliuz Persson som kyligt rundade Samuel Ersson och la retfullt in 1-0 med dryga minuten kvar. Glädjen kunde dock ha blivit kortvarig. För med tio sekunder kvar kom Jimmie Jansson fri med Lundberg, men målvakten kom ut med en fin räddning med stöten till publiken stora jubel.

Vände matchen

Men kvittering kom direkt i den tredje perioden. Alexander Lindelöf pricksköt in 1-1 från tekningscirkeln efter 36 sekunder.

Efter 6,49 fick Karlskogalaget chansen att återta ledningen. I spel fem mot fyra kom också den stora möjligheten. Ersson släppte en retur på Fredrik Forsbergs skott. En retur som hittade bladet på Gustaf Thorell som fick helt öppet mål. Men forwarden placerade skottet över.

I stället var det bortalaget som tog ledningen efter tolv minuter. Kalle Östman höll kyligt i pucken och rundade målburen. Samtidigt hamnade Henrik Lundberg ur balans och blev liggandes på mage. Östman serverade pucken till Anthon Eriksson som kunde pricka in 1-2 i i princip tom kasse.

Med två minuter kvar tog BIK ut målvakten i jakt på en kvittering. Men hemmalaget fick aldrig in ett 2-2-mål.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.