• idag
  25 maj
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Inför en träbyggnadsstrategi i Region Värmland

Debatt
PUBLICERAD:
"Vi socialdemokrater vill att fler offentliga byggnader byggs i modern träbyggnadsteknik för att på så sätt tjäna som förebild för ett hållbart fossilfritt samhällsbyggande."
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Vi socialdemokrater vill att fler offentliga byggnader byggs i modern träbyggnadsteknik för att på så sätt tjäna som förebild för ett hållbart fossilfritt samhällsbyggande.

Sunne och Arvika har redan infört en strategi för ökat träbyggande. Därför har vi nu lämnat in en motion med ambitionen om att det ska införas en träbyggnadsstrategi för regionen. En strategi med tydlig målsättning där en bestämd andel av det som byggs av regionen ska vara träbaserat.

Historiskt har skogen spelat en viktig roll för Värmlands utveckling och skogen som råvara har en fortsatt stor betydelse för vårt samhälle. Idag är regionen ledande inom Bioekonomi där skogen används som förnybar råvara istället för fossila bränslen. Resursförflyttningen genom bioekonomi är därför en viktig del för att vi ska kunna främja en hållbar regional utveckling. Det är en del av den omställningsprocess som vi måste göra för att kunna möta klimatutmaningen.

Regeringen med Socialdemokraterna i spetsen driver en ambitiös politik för att vi ska kunna uppnå de uppsatta klimatmålen. Ambitionen är att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Det är nödvändigt då sommarens skogsbränder och vår tidvissa milda vinter är kännbara faktorer på att vår miljö inte mår bra. Det ställer krav på att Sverige och Värmland lever upp till ambitionen och till FN:s klimatmål i Agenda 2030.

Genom ett antagande av träbyggnadsstrategi skulle regionen vara med och uppfylla Agenda 2030 mål om hållbara städer och samhälle samt målet om hållbar konsumtion och produktion. Att använda vår egen råvara skogen som byggnadsmaterial i större utsträckning har därmed stora klimatfördelar. Genom träbyggande kan utsläppen från byggsektorn kraftigt minska. Trä är även en förnybar resurs som binder kol från atmosfären under en lång tid. Trä i byggnader, möbler och på väggar påverkar även vårt välbefinnande i positiv riktning. Detta har prövats i ett forskningsprojekt som heter wood2new. Trä i vårdmiljöer rekommenderas då det har lugnande egenskaper, bättre akustik, träet suger upp och avger fukt och bidrar till ett bättre inomhusklimat på fler plan.

Skogsnäringen står idag för 24 procent av Värmlands industrianställda. I Grums bygger Stora Enso en CLT-fabrik som kommer genera 60 nya arbetstillfällen. Ett antagande av en träbyggnadsstrategi i Region Värmland skulle vara en positiv signal gentemot vårt regionala näringsliv. Det är därför dags att vara med och främja ett industriellt träbyggande och omställningen till ett mer hållbart byggande med minskad klimatpåverkan.

Åsa Johansson (S) – Regionråd i opposition

Peter Söderström (S) – Kommunalråd i Arvika

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.