Vi blir alla gisslan i terrorns grepp

Ledare
PUBLICERAD:
Hela Nya Zeeland är i chock efter terrordåd utfört av minst en högerextremist lämnat minst 49 människor döda.
Foto: Mark Baker
Det var för Ebbas skull. Så skrev den högerextrema terrorist som i livesända dåd mot två moskéer i Christchurch på Nya Zeeland mördade minst 49 personer, i ett nästan 90 sidor långt manifest.

Ebba är den elvaåring som mördades av en annan terrorist på Drottninggatan i Stockholm för två år sedan.

Ett urskillningslöst terrordåd som hämnd för ett annat i en evig karusell.

Nästa vecka är det årsdagen för den amerikanska invasionen av Irak 2003, även det ett folkrättsvidrigt ”terrordåd” som hämnd för ett annat – den islamistiska terrorattacken mot USA 2001. Listan kan göras hur lång som helst på fall där civilbefolkning fått ta den största smällen – och framtiden ser tyvärr allt annat än ljus ut.

Den radikalisering av både islamister och högerextrema som vi ser i samhället nu tar de breda folkliga massorna gisslan.

Det största hotet för ett attentat i Sverige, bedömde Säpo vid en pressträff mindre än ett dygn före terrordådet på andra sidan jorden, kommer ifrån islamistiska terrorister. Men man tillade att det långsiktiga hotet kom från en ökning av ”en främlingsfientlig och radikalnationalistisk idéströmning” i samhället.

Kanske är analysen en annan på Säpohögkvarteret i dag.

Det handlar ju om en ”idéströmning” som med dagens digitala infrastruktur marknadsförs på nätet och i sociala medier med löpeldens fart. Som nu, ett direktsänt terrordåd och ett manifest där terroristen rabblar så många influenser och tidigare dåd i syfte att få ett så stort globalt genomslag som möjligt.

Terroristen intecknar med det samma unga svenska flickas identitet som mannen som tog hennes liv. En flicka för alltid bunden i döden till inte bara ett utan två terrordåd.

Och om fredagens terrordåd inspirerades av tidigare dåd – vem inspireras nu av honom? Vilka bör se sig om med oro? Trappas nu säkerheten upp vid moskéer över hela världen?

Reaktionerna på nätet efter dådet blandades av de förskräcktas och av människor, både svenskar och andra, som rör sig i gränslandet till vit makt-miljöerna som relativiserar terrordådet med att om muslimerna aldrig flyttat till Nya Zeeland – där de ”inte hör hemma” – hade de inte heller blivit en terrorists offer.

Det är svårt att vara optimistisk om framtiden efter ännu en sån här hemsk dag. Men så ser man hundratusentals unga över hela världen samtidigt sluta upp i en skolstrejk för klimatet. ”Ni stjäl vår framtid”, skanderar de. I dag pratar de inte bara till de politiska makthavarna.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.