• idag
  19 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  20 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   1.5 mm
 • onsdag
  21 okt
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  22 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Trafiksäkerheten måste stärkas

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: Øijord, Thomas Winje

Denna vecka är det trafikvecka där polisen fokuserar på alkohol och droger. Onykterhet på väg, både vad gäller alkohol och droger, är ett stor samhällsproblem som drabbar många människor i flera led. 2017 ökade tyvärr rapporteringen om rattfylleribrott och det är oroväckande att allt fler väljer att köra trots att det kan leda till en fruktansvärd tragedi.

Därför är det är viktigt att fler vågar polisanmäla någon de vet sätter sig bakom ratten påverkad. Att polisanmäla en okänd person för rattfylla kanske inte känns svårt men att anmäla en närstående är inte lika enkelt. Jag vet, för jag har själv gjort det.

När min mamma stoppades efter att jag själv anmält henne visade hennes provresultat 3,8 promille. Trots det stod hon på benen och kunde prata klanderfritt. Vanligtvis skulle en person vara medvetslös och kraftigt alkoholförgiftad. Men inte mamma, hon var en ”välklädd” alkoholist. De som väljer att sätta sig bakom ratten onykter eller påverkad gör det inte som en engångsföreteelse. Varje gång en person sätter sig bakom ratten påverkad av alkohol eller narkotika försätter den både sitt eget och andras liv i fara.

Under 2017 var en tredjedel av alla dödsfall i trafiken alkohol- eller drogrelaterade. Trots att det var färre än någonsin just det året som dog i trafiken ökade framförallt antalet rapporterade dödsfall där personen i fråga var påverkad av narkotika. Bara på två år har det nästan skett en fördubbling av antal omkomna i drogrelaterade olyckor, från 21 till 40 personer. Ökningen har främst skett bland bilister.

Skulle jag ge ett råd idag är det: tveka inte. Känner man någon med missbruksproblem och som dessutom har körkort, är det stor risk för att de någon gång sätter sig påverkad bakom ratten. Jag vet hur jobbigt det är att ta steget och det dyker upp massvis med ursäkter. Men då ska man ställa sig frågan, hur mår jag om det skulle hända något tragiskt när personen i fråga är ute och kör?

Känner du någon som du misstänker kör påverkad av alkohol eller droger? Det kanske inte händer något första, andra eller tredje gången men risken finns alltid att olyckan är framme. Steget att anmäla en person kan många gånger kännas stort, särskilt om det rör en närstående. Men mitt råd är: våga - det kan vara skillnaden mellan liv och död.

Marléne Lund Kopparklint (M)

Riksdagsledamot Värmlands län

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.