Med sång som matchar blåset

Skivor
PUBLICERAD:
"Fyrhjulsdrift av högsta kvalité" med Nils Landgrens kvartett.
Foto: Pressbild

Jazz

Nils Landgren

4 Wheel Drive
(Act)

– Landgren kan spela, men ni har ingen sångröst, sa rektorn vid Sundstagymnasiets musiklinje i Karlstad när Nils Landgren var i början på sin musikantutbildning, i mitten av 1970-talet.

Efter ett 30-tal album i eget namn och med otaliga gästspel på andras, kan den som vill ladda ner nya albumet och konstatera att Landgrens röst, som alltid varit bra om än inte lik någon annans, nu möjligen når en ny höjdpunkt.

Och att det sker på ett album med mestadels covers, och utan ett spår av modern elektronisk bråte, innebär paradoxalt nog full frihet för Landgren och hans musikaliska kompanjoner. Albumtiteln ger ju också besked om en kvartett som medverkar på lika villkor; förutom Landgren ingår Michael Wollny, piano, Lars Danielsson, bas/cello och Wolfgang Hoffner, trummor, det vill säga fyrhjulsdrift av högsta kvalité, befriad från alla tankar på att vara självkörande.

Alla i kvartetten har skrivit varsitt nummer, annars handlar det om andras låtar, som på papperet kanske inte känns som de mest spännande.

Men jag kan tänka mig att Nils Landgren hört dem under årens lopp och vid flera tillfällen tänkt att de där skulle han kunna sjunga bättre själv.

Phil Collins, Lennon/McCartney, Sting och Billy Joel kanske är förträffliga i sig, men kolla in Landgrens version av exempelvis Collins Another Day in Paradise, och du inser att det är först nu som sången träffar ditt inneröra.

Dessutom är materialet tillbakalutat och med några få undantag nästan helt funkfritt. Ett sådant är Landgrens egen komposition Le chat sur toit, som är ett stycke med inledningsvis påtagligt klassiska vibrationer, innan kvartetten smyger iväg för en snabb pilsner nere på klubben.

Och kanske är det den nedtonade, närmast akustiska omgivningen som ger känslan av att Nils Landgrens röst i sin klang blivit alltmer lik den i hans rödfärgade trombon.

Även Sundstagymnasiets rektor skulle dela ut ett MVG.