Hoppa till huvudinnehållet

Klausulen tvingade Degerfors att sälja Wright till rivalen

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
Kevin Wright lämnar Degerfors två veckor innan premiären.
Kevin Wright lämnar Degerfors två veckor innan premiären. Foto: Andreas Hillergren/TT

Två veckor innan seriepremiären säljer Degerfors nyckelspelaren Kevin Wright till Örebro.

Det då ÖSK matchade en klausul i brittens kontrakt.

– Intresset från Örebro har vi vetat om sen i höstas men nu ville de helt plötsligt matcha klausulen, säger Degerforstränaren Stefan Jacobsson.

Efter spekulationer under veckan blev Wrights övergång till Örebro till sist klar på fredagen.

– Inte en spelare som vi ville bli av med. Men det är så här det funkar. Vi ville gärna ha kvar honom men det är klart man förstår att Kevin vill spela i allsvenskan och få ett helt annat kontraktsläge, säger Jacobsson.

Degerfors sportchef Patrik Werner.

– Vi har självklart försökt få till en förlängning med Kevin men han har tydligt deklarerat att det här var hans sista år i Degerfors IF, säger han till klubbens sajt.

– Man kan se på övergången ur olika perspektiv, ur det ena är det naturligtvis tråkigt och inte bra att tappa en bra startspelare så tätt inpå seriestarten. Från det andra perspektivet har vi återigen lyckas hitta en spelare som vi har utvecklat och nu säljer vidare med en bra ekonomisk ersättning och som endast hade nio månader kvar av sitt avtal med oss.

Enligt fotbolldirekt.se får Degerfors mellan 500 000-700 000 för Wright och faktum är att man inte hade något val än att acceptera Örebros bud.

– Kevin hade en klausul i sitt kontrakt med en fastställd summa plus lite annat smått och gott. Östersund var också intresserat men kom inte upp till den. Intresset från Örebro har vi vetat om sen i höstas men nu ville de helt plötsligt matcha klausulen. Och i det läget är det upp till spelaren, då kan vi inte göra något, säger Jacobsson.

Degerfors ser givetvis gärna att de spelare som lämnar kan säljas. Men snarare i november än mars.

– Det är det som är frustrerande och irriterande. Att det här händer två veckor innan seriestart. Men det är ingen idé att gräva ned sig över det här nu, vi har stor tilltro till vår trupp ändå men det är klart vi får modulera om lite.

Diskuterar ni att försöka få in någon ersättare?

– Vi har inte diskuterat det så jättemycket än, det har varit lite turer fram och tillbaka. Men vi får se, vi har en ganska stor trupp. Vi får överlägga så får vi se vad det blir.

Lindell ersätter

I helgens träningsmatch mot Nyköping tar Erik Lindell platsen som wingback på vänstersidan medan Axel Lindahl tar Lindells plats på högersidan.

– Vi har några vänsterfotade alternativ. Erik Grandelius har spelat en del där, men vi ser honom hellre i en offensiv mittfältsposition. Och Daniel Joel Okon har också testat. Men nu har vi bestämt att vi i ett första skede försöker spela in Lindell på vänsterkanten.

Att spela med en högerfotad vänsterytter är långtifrån optimalt.

– Så är det. Men det krävs specifika egenskaper där man framför allt måste ha en enorm löpstyrka och en väldigt bra inläggsfot. Erik spelar givetvis helst på högerkanten men vi vet att han klarar av det till vänster också.

Mittbacken Oliver Ekroth är den ende Degerforsspelare som inte är i träning utan stoppas av den bristning i baksida lår han åkte på.

– Han har tagit stora steg framåt men bristningar är luriga, de tar fyra-åtta veckor och risken om man kommer tillbaka för tidigt är att man slår upp det och blir borta lika länge igen. Jag räknar inte med Oliver förrän i maj.

Filip Stankovic, som är på väg tillbaka från skada, ställs utanför matchtruppen för att i stället spela 90 minuter med U21-laget på måndag. Inte heller Andreas Jernarp, Andreas Jansson och Oliver Nilsson finns med i matchtruppen.

Artikeltaggar

Axel LindahlDegerfors IFErik LindellFotbollKevin WrightOliver EkrothPatrik WernerStefan Jacobsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.