Helikoptrar i luften inom 90 minuter vid skogsbränder

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
En helikopter vattenbombar under en av alla de skogsbränder som härjade under 2018.
Foto: Erik Simander/TT
Efter förra sommarens omfattande skogsbränder stärks nu beredskapen inför sommaren 2019. Enligt MSB kommer då att helikoptrar kunna vara i luften inom 90 minuter vid högsta beredskapsläge.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, fick efter sommaren 2018 i uppdrag av regeringen att stärka skogsbrandsberedskapen.

Nu är det klart att HeliAir Sweden vunnit den upphandling av helikoptrar som MSB gick ut med i januari.

En del av kraven i upphandlingen var att leverantören skulle kunna ställa minst tio helikoptrar till myndighetens förfogande.

– Det här gör att får vi en avsevärt mycket bättre beredskap och helt nya möjligheter att bekämpa skogsbränder redan till sommaren, säger Björn Johansson, ansvarig för upphandlingen på MSB, i ett pressmeddelande.

Helikoptrarna att placeras på de platser i landet där brandrisken är som högst.

– Tanken är att vi placerar helikoptrarna utifrån tre parametrar: antal helikoptrar, stationeringsort och inställelsetid, det vill säga den tid det tar från det att larmet kommer in tills helikoptern är i luften, säger Björn Johansson.

I grundberedskap ska helikoptrarna kunna ställas till MSB:s förfogande inom 12 timmar. Vid högsta beredskapsläge ska de kunna vara i luften på 90 minuter.

Avsikten är också att ställa helikoptrarna till förfogande för EU:s resurspool RescEU, som är under uppbyggnad.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.