Nasrin är ingen brottsling

Ledare
PUBLICERAD:
56-åriga iranska juristen Nasrin Sotoudeh har dömts till 38 års fängelse och 148 piskrapp för att ha försvarat de mänskliga rättigheterna.
Foto: Arash Ashourinia
Människorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh har döms till 38 års fängelse och 148 piskrapp av en revolutionsdomstol i Iran. Hennes ”brott”: hon har försvarat de mänskliga rättigheterna.

Nasrin Sotoudeh är jurist och har hela sitt liv kämpat för demokrati och barns och kvinnors rättigheter. Hon har prisats internationellt för sina insatser för yttrandefriheten. 2012 tilldelades hon Sacharovpriset av EU-parlamentet. I fjol fick hon Tucholskypriset av Svenska Pen.

Hon kunde inte ta emot priset i Stockholm. Hon satt redan i fängelse, åtalad för att ha spridit statsfientlig information, förolämpat den högste ledaren samt för spionverksamhet.

Sotoudeh är inte skyldig till något av det hon har anklagats och dömts för. Hon har försvarat barn och kvinnor, trakasserade människorättsaktivister och förföljda journalister.

Hon har ställt upp för modiga kvinnor som offentligt tagit av sig den lagstadgade slöjan i protest mot landets stränga klädregler. De har anklagats och dömts för ”uppmaning till korruption och prostitution”.

Det är en grotesk lag och absurda domar. Kvinnor ska ha rätt att klä sig precis som de själva vill, men det tillåter inte den högste ledaren Ali Khamenei och landets väktarråd.

Sotoudeh har på ett fredligt och korrekt sätt visat att Irans religiösa ledning åsidosätter grundläggande rättsliga principer och de mänskliga rättigheterna. Nu ska hon straffas för det på ett omänskligt hårt sätt.

Formellt är Iran en demokratisk republik, men i praktiken är det en religiöst styrd diktatur. Yttrande- och pressfriheten respekteras inte. Kvinnors och barns rättigheter är eftersatta. Religiösa och etniska minoriteter förföljs, Homosexuellt umgänge kan medföra dödsstraff. 100 spöstraff utdelades 2017 och minst 50 av dem verkställdes.

Iran kränker ständigt de mänskliga rättigheterna. Personer sitter frihetsberövade utan rättegång. Revolutionsdomstolarna delar ut stränga straff efter summariska rättegångar där den åtalade inte får försvara sig.

Det har till och med blivit ett brott att företräda och försvara politiska fångar. I fjol greps sju människorättsjurister. För Nasrin Sotoudeh var det andra gången hon hamnade i fängelse.

Hon dömdes till sex års fängelse 2010, men släpptes efter halva tiden tillsammans med tio andra politiska fångar inför att Irans president Hassan Rouhani skulle tala i FN:s generalförsamling. Det var under Barack Obamas presidenttid när töväder rådde i relationen med Iran.

Nu har Donald Trump sagt upp kärnenergiavtalet med Iran och relationen har frusit till is igen. Det har gett de religiösa fanatikerna medvind och det gör situationen ännu sämre för demokratiförespråkarna i landet.

FN:s utredare för mänskliga rättigheter Javaid Rehman är chockad över den nya hårda domen mot Nasrin Sotoudeh. Det är det många som är.

Hon får inte ruttna bort i fängelse eller dö av de 148 piskrappen. Alla demokratiska länder och människorättsorganisationer måste protestera med full kraft mot den horribla domen och kräva att hon släpps fri.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.