Dags att vi låter "spyorna" vila i frid

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: JESSICA GOW / TT
Angående Peter Frankes ledare i VF 12 mars.

Det var en gång en lärare som sa ifrån och med all rätta: ”Jag vill inte torka spyor”.

Vilket genomslag detta ställningstagande fick och snacka om galet fokus i skola och förskoledebatten.

Tänk att en ”spya” är det som kan väcka intresse och lämnas utrymme i media.

SvD, GP, Expressen, Aftonbladet, Borås tidning, NorrbottenKuriren, Piteå tidningen, P4 Värmland, Skaraborg, för att nämna några, uppmärksammande och pratade och skrev om ”ämnet”. Dock inte i VF eller NWT...

Viktiga personer inom kommunen och andra ”förståsigpåare” har tyckt och uttala sig om ansvar och konsten att städa en ”spya”.

Fackliga företrädare och lärare har kämpat med att reda ut oklarheter och skapa rim och reson i debatt och diskussioner i den viktiga frågan ”vem ska torka spyan”. För mig som lärare är svaret självklart.

Det är banne mig galet när man tänker på vilken uppmärksamhet en ”spya” kan få och det samtidigt är totalt ointressant att:

– personal inom skola och förskola toppar i statistiken vad gäller sjukskrivningar kopplat till arbetsbelastning.

– lärare i förskolan och skolan ropar sig hesa efter förutsättningar att bedriva en likvärdig verksamhet enligt Styrdokument och skollag.”

Vet inte om ansvar kring ”spy”-frågan fått ett tydligt svar ännu men oroa eder icke...

Med tanke på flykten av lärare från skola och förskola och den oöverskådliga lärarbrist vi står inför så kommer frågan om vems ansvar det är att torka ”spyor” att lösas sig av sig självt.

Det kommer nämligen inom kort, med tanke på lärarbristen, att antagligen finnas fler lokalvårdare än lärare inom skola och förskola.

Kanske kan det då bli mer tydligt, utan att värdera, vilka arbetsuppgifter som tillhör vilken arbetskategori, med tanke på vilka som bemannar verksamheten.

Kanske kommer vi då äntligen att förstå vikten av att rikta vårt fokus på det som är av yttersta vikt och betydelse nämligen skolans och förskolans arbetsmiljö, lärarbristen och barnen och elevers bästa.

Låt lärarnas beskrivningar om det akuta läget i Sveriges förskolor och skolor få ta plats i media varje dag, förhoppningsvis då också i VF och NWT, tills det sker en förändring och må ”spyorna” vila i frid.

Leg. Förskollärare

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.