Är SVT Värmland en megafon för SD?

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: -
Ett uppseendeväckande partiskt inslag i SVT/Värmlandsnytt onsdag kväll (13/3).

Inslaget handlar om Charlie Weimers som kandiderar för SD i det kommande valet till EU-parlamentet. Av inslaget verkar det som om Weimers i princip skulle vara hela Värmlands röst i EU, eftersom han är den enda värmländska kandidat som står på valbar plats. En statsvetare, Magnus Lindh, framhåller hur positivt det vore om Värmlands hade en egen kontakt rakt in i EU-parlamentet. Eftersom Weimers är den enda på valbar plats framstår han i detta inslag i egen upphöjd position som ”Värmlands språkrör”.

Nu är det väl ändå så att valsedlarna till EU är nationella, det vill säga har kandidater för hela Sverige. Man kan därför inte hävda att en viss kandidat är sin specifika valkrets’ kandidat, utan hela landets. Alla svenska riksdagspartier plus några till ställer upp i EU-valet och det är det för riket sammantagna röstetalet som ligger till grund för mandatfördelningen. Inslaget i SVT/Värmlandsnytt framstår som rena valpropagandan för SD.

”Weimers kan bryta ny mark i Bryssel”, står det på SVT/Värmlands hemsida. Det lokalpatriotiska motivet att en ”värmlänning” kan hamna i EU räcker inte som förevändning för detta okritiska som jag anser mycket märkliga inslag. Av Public Service har man rätt att begära mera!

Bengt Berg, Torsby

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.